Mike Pompeo, fost secretar de Stat al SUA, a prezentat un posibil plan de pace al lui Donald Trump: Înarmarea fără limite a Ucrainei

Mike Pompeo, fost secretar de Stat al SUA, a prezentat un posibil plan de pace al lui Donald Trump: Înarmarea fără limite a Ucrainei
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Fostul secretar de stat Mike Pompeo și David J. Urban, fost consilier al campaniilor lui Trump din 2016 și 2020, au publicat aseară un articol în Wall Street Journal, subliniind care ar putea fi planul administrației republicane dacă Trump va fi ales președinte. Israelul este de asemenea menționat în plan.

Potrivit autorilor, „În timp ce Biden a intrat în război din cauza slăbiciunii, Trump ar putea restabili pacea prin putere”.

Deci, ce este necesar pentru a obține pacea menționată? Autorii enumeră șapte pași:

  • Dezlănțuiți potențialul energetic al Americii. Acest lucru va stimula economia SUA, va reduce prețurile și va micșora bugetul lui Putin pentru crime de război.
  • Refaceți legăturile cu Arabia Saudită și Israelul și lucrați împreună împotriva Iranului. Acest lucru va stabiliza Orientul Mijlociu, va ușura criza din Gaza și va crea o deschidere pentru ca saudiții să se alăture SUA pentru a scoate Rusia de pe piețele globale de energie.
  • Impunerea de sancțiuni reale Rusiei. Sancțiunile administrației Biden sună bine pe hârtie, dar sunt goale. Trezoreria, de exemplu, scutește băncile rusești de sancțiunile SUA dacă tranzacțiile lor sunt legate de producția de energie – cea mai importantă sursă de venituri pentru mașina de război a Kremlinului.
  • Creșterea industriei de apărare a Americii. Trebuie să le arătăm adversarilor noștri, în special Rusiei și Chinei, că nu pot concura cu capacitățile de apărare ale SUA. Economia Rusiei este mai mică decât cea a Texasului. Nu putem permite Chinei să egaleze și să depășească SUA.
  • Revitalizarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Aceasta include ca europenii să-și plătească partea echitabilă. Este timpul să ridicăm ștacheta cheltuielilor la 3% din produsul intern brut al țărilor membre.
  • Crearea unui program de „împrumut-închiriere” de 500 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În loc să-i înșele pe contribuabilii americani cu mai multe facturi, lăsați Ucraina să se împrumute atât cât are nevoie pentru a cumpăra arme americane pentru a învinge Rusia. Așa am ajutat Marea Britanie în al Doilea Război Mondial înainte de Pearl Harbor. Așa îi putem trimite un semnal clar domnului Putin că nu va câștiga niciodată.
  • Ridicați toate restricțiile privind tipul de arme pe care le poate obține și utiliza Ucraina. Acest lucru va restabili o poziție de forță, despre care domnul Putin va înțelege că înseamnă că războiul trebuie să se încheie. Se va confrunta cu costuri în creștere și fără șanse de câștig suplimentar.

Potrivit autorilor, acești pași l-ar „poziționa pe domnul Trump să stabilească termenii unui acord: războiul se oprește imediat. Ucraina formează forțe de apărare substanțiale, astfel încât Rusia să nu mai atace niciodată.

Nimeni nu recunoaște ocupația Rusiei și a pretins anexarea vreunui teritoriu ucrainean. – așa cum nu am recunoscut niciodată încorporarea sovietică a statelor baltice și am reținut recunoașterea Germaniei de Est până în 1974. Crimeea este demilitarizată, Ucraina se reconstruiește cu reparații din rezervele înghețate ale băncii centrale ale Rusiei, nu cu dolariile contribuabililor americani așa că toți aliații europeni își asumă sarcina de a o proteja NATO ar trebui să stabilească un fond de 100 de miliarde de dolari pentru înarmarea Ucrainei, cu o cotă plafonată la 20%, așa cum este cazul bugetelor comune ale altor alianțe. Uniunea Europeană ar trebui să accepte rapid Ucraina care își modernizează și își dezvoltă economia.”

Și cum rămâne cu Rusia? „Dacă Rusia respectă acești termeni, Occidentul va ridica treptat sancțiunile. Acestea vor fi complet eliminate odată ce Ucraina va intra atât în ​​NATO, cât și în UE”. Pompeo și Urban afirmă că „acești pași, și nu jumătățile de măsură ale administrației Biden, vor pune capăt războiului, vor stabili o pace durabilă, vor asigura că Europa poartă povara menținerii acesteia și vor restabili libertatea și securitatea pe continent. ”

„Pentru cei care se îndoiesc”, concluzionează autorii, „Ultimul lucru pe care și-l dorește domnul Trump într-un al doilea mandat este un eșec al politicii externe care distrage atenția de la agenda sa internă și face ca retragerea greșită a domnului Biden din Afganistan să pară un succes în comparație. .”

Articolul a fost publicat pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la încetarea ajutorului american către Kiev dacă Trump câștigă alegerile. Pompeo și Urban abordează, de asemenea, acest lucru, susținând că „nu există niciun temei pentru afirmațiile experților” că Trump va opri ajutorul, va cere Kievului să cedeze teritorii și, împreună cu Putin, va impune o „pace rușinoasă”.

Cu toate acestea, aceste preocupări nu au apărut din nimic. Trump însuși nu a spus nimic substanțial despre război, cu excepția faptului că „trebuie să se încheie”, promițând „să se încheie în 24 de ore” și făcând declarații despre Ucraina care se confruntă cu o mașinărie de război care i-a învins deja pe Napoleon și pe Hitler, într-un interviu acordat Fox. .

Dar experții în securitate din jurul lui au vorbit cu Politico, Reuters și Washington Post, iar ceea ce au propus includea cu siguranță posibilitatea de a constrânge Ucraina să renunțe la teritorii și chiar de a nu accepta aderarea la NATO. Mai mult decât atât, este de remarcat alegerea lui J.D. Vance, un oponent al ajutorului acordat Ucrainei, ca vicepreședinte al său: este cunoscut ca un oponent al ajutorului în continuare pentru Kiev.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`