Ministrul finlandez de externe: Arhitectura europeană de securitate a fost spartă. Există un nou tip de zid de fier între Rusia și restul. „Desigur” că un război în Europa dincolo de Ucraina este o posibilitate

Ministrul finlandez de externe: Arhitectura europeană de securitate a fost spartă. Există un nou tip de zid de fier între Rusia și restul. „Desigur” că un război în Europa dincolo de Ucraina este o posibilitate
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Antti Aimo-Koivisto

Cu Finlanda invitată formal să adere la Alianța Nord-Atlantică, ministrul finlandez al afacerilor externe, Pekka Haavisto, a vorbit pentru CNN despre o nouă ordine mondială în care țara sa nu își mai poate menține neutralitatea, având în vedere că Rusia vecină devine o amenințare de securitate.

„arhitectura europeană de securitate a fost spartă”, spune ministrul finlandez de externe

„Consider că este o nouă realitate. Chiar cred că arhitectura europeană de securitate a fost ruptă. Este o situație nouă, există un nou tip de zid de fier între Rusia și celelalte țări. Și desigur, are la bază agresiunea Rusiei împotriva vecinei sale Ucraina”, a declarat șeful diplomației finlandeze.

Invazia Rusiei în Ucraina „a schimbat atmosfera de securitate”, a adăugat Pekka Haavisto.

Potrivit oficialului, există îngrijorări legate de „discuțiile deschise despre armele nucleare, armele chimice”, care conduc lumea înapoi spre criza rachetelor din Cupa din perioada Războiului Rece.

„Da, avem o armată tradițională puternică. Avem F-35-urile noastre pe drum ș.a.m.d. Dar dacă suntem amenințați de arme necovenționale?”, a spus Pekka, cu referire la îngrijorările de securitate ale Finlandei.

„Desigur” că un război în Europa dincolo de Ucraina este o posibilitate, a mai spus ministrul finlandez.

„Desigur că este o posibilitate. Și tocmai de aceea este atât de important să sprijinim Ucraina în acest moment”, a continuat el.

După decenii de neutralitate, Finlanda și Suedia au fost invitate formal să adere la NATO cu ocazia Summitului de la Madrid, anunțând o extindere istorică pentru cea mai puternică alianță din istorie.

Grupul a decis de o manieră colectivă să aprobe candidaturile odată ce Turcia a renunțat la obiecțiile sale, ceea ce a pavat calea către cea mai importantă extindere a NATO din ultimele decenii. Decizia trebuie ratificată în parlamentele celor 30 de state membre. Liderii Alianței anticipează o desfășurare rapidă a procesului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`