Parlamentul European a adoptat o serie de condamnări la adresa Rusiei pentru acumularea amplă de forțe rusești la granița Ucrainei și solicită în mod repetat Kremlinului să-și retragă forțele militare, se arată într-un comunicat de pe site-ul Parlamentul European, citat de către Agerpres.
În rezoluţie, adoptată cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă şi 54 abţineri, eurodeputații au căzut la un acord comun în care se arată că forțele rusești aflate în acest moment la granița Ucrainei amenință pacea, stabilitatea și siguranța Europei, reprezentând un instrument de a obţine concesii politice de la Occident în detrimentul Ucrainei.
Având în vedere aspiraţiile ucrainene de aderare la NATO, textul subliniază că „orice ţară trebuie să îşi poată alege alianţele fără a depinde de aprobarea unei ţări terţe”. Recent, NATO a respins cererea Rusiei de a anula promisiunea Alianței către Ucraina și Georgia că vor adera într-o zi la Alianță.
Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să trimită Rusiei un avertisment puternic că ostilităţile militare împotriva Ucraineinu vor fi acceptate și vor avea, de asemenea, un preţ economic şi politic ridicat, arată rezoluţia PE. În cazul unei invazii, UE se pregătește să aplice o serie de sancțiuni de natură economică.
Rezoluţia mai solicită ca gazoductul Nord Stream 2 să nu devină operaţional, indiferent dacă, la un moment dat, îndeplineşte sau nu dispoziţiile directivei UE privind gazele naturale.
Acesta a mai subliniat că o nouă conferință video între Joe Biden și Vladimir Putin ar putea avea loc până la Anul Nou. În cadrul conferinței de la începutul lunii, tratativele dintre Putin și Biden nu au dus la niciun acord.
Kremlinul a precizat că Serghei Riabkov, fostul ministru de externe al Rusiei, este gata oricând să renegocieze cu Statele Unite în cadrul unui stat neutru.