Polonia și Slovacia și-au justificat intenția de a prelungi embargoul privind importurile de cereale din Ucraina până la finalul acesui an.
Cele două țări au respins îngrijorările că decizia Rusiei de a încheia acordul internațional privind coridorul din Marea Neagră ar putea perturba aprovizionarea cu alimente, conform Adevărul.
Cele două țări vecine cu Ucraina, împreună cu Bulgaria, România şi Ungaria, aplică în prezent restricții cu privire la achiziționarea cerealelor din Ucraina până la mijlocui lunii septembrie, după ce afluxul cerealelor ucrainene ieftine a declanșat proteste în rândul fermierilor din aceste țări.
Acordul convenit de UE permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina spre aceste țări.
„Nu văd niciun argument convingător pentru ca actualul embargou să expire la mijlocul lunii septembrie. Eu sper că embargoul nu se va termina, că vom putea să obţinem prelungirea sa în interiorul coaliţiei noastre de cinci state membre UE”, a declarat marţi ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-un interviu pentru un post de radio.
Comisia Europeană a semnalat anterior că va reduce și elimina treptat restricțiile excepționale și temporare care afectează statele membre din Europa de Est.
Mai mult, după ce, luni, Rusia a anunțat că va încheia acordul internațional privind coridorul din Marea Neagră, Bruxelles-ul a transmis că nu va „precupeţi niciun efort” pentru a susține o livrare stabilă a produselor Agricole din Ucraina spre piețele mindiale prin coridoarele de solidaritate.
Oficialii celor cinci state membre din Europa de Est urmează să se reunească miercuri la Varșovia pentru a „pregăti o declaraţie către Comisia Europeană, pentru ca aceasta să ia în considerare situaţia noastră particulară” și să prelungească embargoul, dar și să îl extindă și la alte produse, a declarat ministrul Agriculturii din Slovacia, Jozef Bires, la o conferinţă de presă organizată luni. Acesta spune că impactul prețurilor, de pe urma unor intrări suplimentare, este clar și că afectează o gamă largă de produse alimentare, printre care și căpșunele și zmeura în Polonia.
Totuși, este posibil să nu fie de acord Comisia Europeană cu prelungirea embargoului, a transmis oficialul slovac. „Susţinem Ucraina în toate felurile, dar cu condiţia ca importurile de alimente să nu perturbe piaţa internă. Suntem în plină campanie de recoltare şi unele din depozitele noastre sunt pline din cauza importurilor anterioare de cereale”, a spus Jozef Bires.
În 26 iunie, statele UE au deblocat ajutorul de circa 100 de milioane de euro alocat statelor afectate de comerțul cu cereale ieftine din Ucraina.
României i-a revenit suma de 29.730.000 euro, în timp ce restul statelor vor primi după cum urmează:
– 9.770.000 euro pentru Bulgaria;
– 15.930.000 euro pentru Ungaria;
– 39.330.000 euro pentru Polonia;
– 5.240.000 euro pentru Slovacia.
La data de 2 mai, UE a impus restricții până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, pentru a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste țări s-au plans că cerealele ieftine din Ucraina fac producția locală neprofitabilă.
În iunie, ministrul Agriculturii din Polonia a anunțat că embargoul care vizează importurile de cereale din Ucraina va fi prelungit până la data de 15 septembrie.