Uniunea Europeană a marcat o premieră în luna iunie – a importat mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA decât gaz prin conducte din Rusia. Se întâmplă în contextul în care, de când Rusia a atacat Ucraina, europenii depun eforturi mari să scape de dependența de resursele energetice rusești.
În același timp, Moscova a redus aprovizionarea către Europa la începutul lunii iunie și există temeri că va tăia gazul complet în sezonul rece, ca mijloc de presiune pentru a forța UE să ridice sancțiunile pe care i le-a impus și să înceteze să mai ajute Ucraina.
„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze către UE au făcut ca aceasta să fie prima lună din istorie în care UE a importat mai mult gaz natural lichefiat din SUA decât prin conducte din Rusia.
Scăderea ofertei rusești necesită eforturi din partea UE de a-și reduce cererea pentru a se pregăti pentru o iarnă grea”, a scris, pe Twitter, Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale de Energie (IEA).
Russia’s recent steep cuts in natural gas flows to the EU mean this is the 1st month in history in which the EU has imported more gas via LNG from the US than via pipeline from Russia
The drop in Russian supply calls for efforts to reduce EU demand to prepare for a tough winter pic.twitter.com/YmjvRN39ND
— Fatih Birol (@fbirol) June 30, 2022
Analiștii și AIE avertizează că Europa se va confrunta cu probleme de aprovizionare în această iarnă dacă nu ia măsuri pentru conservarea energiei.
„Recentele întreruperi ale aprovizionării cu gaze, în special Rusia reducând drastic fluxurile către țările UE, vor elimina circa 35 de miliarde de metri cubi de pe piață în acest an, determinând mari provocări în eforturile de a reumple stocarea. E o alertă roșie pentru UE în iarna viitoare”, a scris Birol, pe Twitter, la jumătatea lunii iunie.
Pe măsură ce Rusia va reduce fluxurile de gaze, Europa s-ar putea întoarce la cărbune.
Potrivit unor surse G4Media, Guvernul român ia în calcul să raționalizeze, la iarnă, furnizarea de gaze pentru marii consumatori industriali dacă dispar importurile din Rusia și nu sunt găsite alternative