Europa trebuie „să acționeze acum”, deoarece Rusia ar putea opri toate exporturile de gaz, avertizează șeful Agenției Internaționale pentru Energie

Europa trebuie „să acționeze acum”, deoarece Rusia ar putea opri toate exporturile de gaz, avertizează șeful Agenției Internaționale pentru Energie
Gazprom, sediu, sursă foto: captură YT

Rusia ar putea întrerupe complet gazul către Europa, deoarece încearcă să-și consolideze influența politică în contextul crizei din Ucraina, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), adăugând că Europa trebuie să ia acum măsuri.

„Nu aș exclude ca Rusia să continue să găsească diferite probleme ici și colo și să continue să găsească scuze pentru a reduce și mai mult livrările de gaze către Europa și poate chiar să le întrerupă complet”, a susținut directorul executiv al AIE, Fatih Birol, pentru Reuters.

Europa are nevoie de planuri de urgență

„Acesta este motivul pentru care Europa are nevoie de planuri de urgență”, a adăugat Birol, spunând că reducerea recentă a fluxurilor poate fi o încercare de a obține o influență politică înainte să vină iarnă, când cererea e mai mare.

AIE nu consideră că o întrerupere completă a alimentării este scenariul cel mai probabil, a adăugat el.

Cei mai mari cumpărători din Europa de gaz  rusesc au încercat  luni să găsească o alternativă de aprovizionare cu combustibili. Aceștia au luat în calcul inclusiv să ardă mai mult cărbune pentru a face față fluxurilor reduse de gaz din Rusia, care ar putea crea  o criză energetică în sezonul rece.

Europa s-ar putea întoarce la cărbune

În același context, Germania s-a confruntat cu fluxuri mai scăzute din Rusia, a prezentat duminică cel mai recent plan al său de a urca nivelul de stocare a gazelor.

Țările europene, care caută alternative la cărbunele rusesc, au importat cu 40% mai mult cărbune din principalul centru de export al Africii de Sud în primele cinci luni ale acestui an decât în ​​întregul an 2021, arată cifrele obținute de Reuters.

Până la sfârșitul lunii mai, Richards Bay Coal Terminal (RBCT) din Africa de Sud a livrat 3.240.752 de tone de cărbune către țările europene, ceea ce constituie 15% din exporturile totale.

Ca parte a sancțiunilor impuse de Moscovei, în prima jumătate a lunii august, importurile de cărbune rusesc vor fi interzise în Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe