Premierul Boris Johnson a explicat că Marea Britanie nu își poate edita, ca prin „photoshop”, peisajul cultural, iar un astfel de gest ar echibala cu o distorsionare a trecutului. Declarația liderului de la Londra vine în contextul în care statui închinate mai multor personalități istorice au devenit țintele protestatarilor.
„Dacă începem să ștergem imaginile celor care au păreri diferite de ale noastre, ne angajăm într-o mare minciună, într-o distorsionare a istoriei noastre”, a afirmat Boris Johnson, în Telegraph.
Boris Johnson a apărat și memoria fostului premier Winston Churchill, cel care contribuia decisiv la victoria Aliaților în fața Germaniei naziste și a lui Hitler, și a subliniat că este „absurd și deplorabil” să pui în pericol un monument ridicat în cinstea sa.
„A fost un erou și mă aștept să nu fiu singurul care spune că se va opune cu toată ființa sa la orice încercare de a scoate acea statuie din Piața Parlamentului, iar cu cât scoatem mai repede scutul protector, cu atât mai bine”, a adăugat actualul premier britanic.
Mesajul lui Boris Johnson vine pe fondul protestelor izbucnite după moartea lui George Floyd – bărbatul afro-american ucis în custodia poliției, după ce ar fi folosit bani falși la un magazin din Minneapolis, Minnesota, și care și-a găsit sfârșitul cu un ofițer, arestat între timp și acuzat de crimă, stând așezat cu genunchiul pe gâtul lui timp de 8 minute și 46 de secunde – care adesea au degenerat în momente controversate, precum jafuri sau atacarea patrimoniului cultural. Deși epicentrul manifestațiilor a avut loc în SUA, au existat replici similare și în Europa. Astfel, mai multe statui cu o încărcătură simbolică și istorică specială au fost vandalizate, precum cea a lui Cristofor Columb, cel căruia îi este atribuită descoperirea Americii, dar și a lui Winston Churchill – oameni acuzați de demonstranți că, la vremea lor, au avut și ei viziuni rasiste.
Nu a mai fost cazul și în timpul protestelor de la Londra din weekend, când deși protestatarii Black Lives Matter au organizat noi manifestații, oameni cu viziuni naționaliste sau conservatoare au ieșit în stradă să apere patrimoniul cultural al țării. Printre aceștia s-au numărat și huliganii echipelor de fotbal din capitala Regatului Unit. În aceste condiții, manifestațiile au degenerat izolat în clinciuri între stânga ideologică, dreapta, iar forțele de ordine au fost și ele implicate, într-o încercare de a restabili calmul pe străzile orașului..