Premierul ucrainean: „Depunem toate eforturile pentru a ne asigura că vom deveni membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene”

Premierul ucrainean: Depunem toate eforturile  pentru a ne asigura că vom deveni membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene
Sursa foto: Shutterstock

Franța și Germania pot elabora planuri pentru o UE cu mai multe viteze, dar Ucraina arată destul de clar că nu dorește să fie oprită cu o apartenența de nivelul doi.

Kievul urmărește să devină un „candidat cu drepturi depline la aderarea” la Uniunea Europeană, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal pentru POLITICO, în timp ce a promis că își va aduce țara în UE în următorii doi ani.

Shmyhal a făcut argumentul pentru aderarea deplină la UE pe măsură ce dezbaterea despre extindere se încinge, înaintea unei serii de întâlniri cheie din lunile următoare. Franța și Germania au făcut eforturi pentru o opțiune alternativă la statutul deplin al UE, bazată pe patru cercuri concentrice diferite de apartenență. Acesta ar putea constitui cadrul pentru integrarea treptată. Shmyhal, totuși, a precizat că Ucraina nu va suporta versiunea lentă.

Depunem toate eforturile maxime pentru a ne asigura că Ucraina va deveni un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Acest lucru este de o importanță critică pentru toți ucrainenii.”

Deși a menționat că în cele din urmă a fost o decizie politică pentru statele membre, el a adăugat: „Sunt sigur că în doi ani vom fi pe deplin și complet pregătiți să facem parte din Uniunea Europeană”.

În timp ce opt țări au primit statutul de candidat la UE, inclusiv un grup de țări din Balcanii de Vest care așteaptă de ani de zile să treacă la următorul pas în procesul de aderare, Shmyhal a susținut că Ucraina are un caz unic pentru aderarea la UE.

„Vrem să fim un membru cu drepturi depline, deoarece Ucraina este astăzi unica țară din lume care a plătit un preț atât de mare pentru voința sa de a deveni membru al Uniunii Europene. Nicio altă țară candidată la Uniunea Europeană nu a avut vreodată un sprijin atât de mare din partea populației – peste 90% dintre ucraineni – care dorește, dorește și dorește să devină un membru european cu drepturi depline.”

Smhyal a spus că Ucraina a îndeplinit toate cele șapte condiții stabilite de Comisia Europeană în iunie 2022 pentru a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, după o rezoluție adoptată de Cabinet în această săptămână. Aceasta a inclus o recunoaștere a drepturilor minorităților naționale – o mișcare văzută în mare parte ca o ramură de măslin pentru Ungaria, care s-a opus tratamentului acordat etnicilor maghiari în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`