Preşedintele Iranului amenință: „nu va avea milă” faţă de protestatari

Preşedintele Iranului amenință: nu va avea milă faţă de protestatari

Descrise drept „revolte” de către autorităţi, protestele au izbucnit odată cu uciderea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Aminii, în vârstă de 22 de ani, după arestarea de la Teheran sub acuzaţia de încălcare a codului vestimentar în vigoare în ţară pentru femei.

 Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a amenințat deschis, marţi, că „nu va avea milă” faţă de participanții la demonstraţiile împotriva regimului, relatează AFP.

Teheranul, război deschis cu contestatarii regimului

Ipocriţii, monarhiştii, curentele contrarevoluţionare şi toţi cei care au fost afectaţi de revoluţie s-au alăturat demonstraţiilor”, s-a adresat președintele în fața unei mulţimi adunate în faţa Universităţii din Teheran pentru un omagiu adus celor 200 de soldaţi ucişi în timpul războiului dintre Iran și Irak (1980-1988).

„Braţele naţiunii sunt deschise tuturor celor care au fost înşelaţi. Tinerii sunt copiii noştri”, a spus el, dar „nu vom avea milă pentru elementele ostile”.

Oficialii iranieni au dat vina pe „duşmanii” republicii islamice: Statele Unite şi Occidentul, pentru instigare la proteste

„Dacă credeţi că vă veţi atinge obiectivele răspândind zvonuri şi divizând societatea, vă înşelaţi”, a menționat Raisi în mesajul său.

„Vreţi să ne înşelaţi, dar noi vă cunoaştem şi ne cunoaştem şi neamul” a conchis acesta.

Autoritățile trag în protestatari cu muniție reală

Cel puțin 76 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate iraniene în cele 11 zile de tulburări declanșate de moartea unei femei în arest, spun activiștii, potrivit BBC.

Iran Human Rights (IHR), o organizație cu sediul în Norvegia, a acuzat autoritățile că folosesc forță disproporționată și muniție reală pentru a suprima disidența.

Printre cei care și-au pierdut viața se numără femei și copii

În cele 11 zile de proteste izbucnite după moartea unei tinere care a fost arestată sub acuzația că a încălcat codul vestimentar din Iran, cel puțin 76 de manifestanți au fost uciși de forțele de securitate, potrivit unui bilanț anunțat de Iran Human Rights (IHR), o organizație cu sediul în Norvegia

Cele 76 de decese au fost înregistrate în 14 provincii, iar printre cei care și-au pierdut viața se numără șase femei și patru copii, precizează reprezentanții IHR, care avertizează că restricțiile privind funcționarea internetului provoacă întârzieri în raportare.

„Riscul de tortură și maltratare a protestatarilor este serios, iar folosirea muniției reale împotriva protestatarilor este o crimă internațională. Lumea trebuie să apere revendicările poporului iranian pentru drepturile sale fundamentale”, a declarat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.

Forțele de securitate au tras direct asupra protestatarilor

De asemenea, IHR a afirmă că videoclipurile și certificatele de deces pe care le-a obținut au confirmat faptul că forțele de securitate au tras direct asupra protestatarilor, lucru negat de autoritățile iraniene.

Presa iraniană de stat a estimat numărul morților la 41, precizând că printre victime se află și membri ai forțelor de securitate.

În același timp, sute de persoane au fost arestate, printre care și 20 de jurnaliști.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor din SUA a cerut eliberarea a cel puțin 20 de reporteri și bloggeri care au fost reținuți , precum și a apărătorilor drepturilor omului, avocaților și activiștilor societății civile.

„Forțele de securitate iraniene trebuie să renunțe la măsurile lor represive împotriva jurnaliștilor care spun această poveste critică și să restabilească accesul la internet, care este vital pentru a menține publicul informat”, a spus CPJ.

Președintele Ebrahim Raisi a vorbit între timp despre necesitatea de a „lua măsuri decisive împotriva oponenților securității și păcii țării”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`