Răzvan Pantelimon, despre creșterea numărului de arme nucleare: Marile puteri încearcă să îi convingă pe ceilalți că au puterea de a se distruge reciproc. Sunt conștiente că nu ar exista un câștigător (VIDEO)

Răzvan Pantelimon, despre creșterea numărului de arme nucleare: Marile puteri încearcă să îi convingă pe ceilalți că au puterea de a se distruge reciproc. Sunt conștiente că nu ar exista un câștigător (VIDEO)
Xi Jinping (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ding Lin) și Joe Biden (F: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA)

Răzvan Pantelimon, analist de politică externă, a comentat creșterea numărului de arme nucleare la nivel global, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, și s-a arătat de părere că marile puteri încearcă să le utilizeze ca o formă de a-i convinge pe ceilalți că au capacitatea de a se distruge reciproc, dar „sunt conștiente că nu există câștigător într-un astfel de conflict”.

Răzvan Pantelimon, pe B1 TV, despre creșterea numărului de arme nucleare

Întrebat care ar putea fi cauzele ce duc la creșterea numărului, analistul explicat: „Este clar că la nivel internațional asistăm la o creștere a conflictului și a violențelor în general, deci este o atmosferă mult mai conflictivă decât în urmă cu niște ani. Suntem pe o pantă ascendentă a acestor conflicte internaționale, care am văzut că deja s-au transformat în conflicte deschise, cum este cazul celui din apropierea frontierelor noastre”.

„În acest context, marile puteri încearcă să utilizeze aceste arme nucleare ca o formă de apărare sau ca o formă într-un fel de a disuada, de a-i convinge pe ceilalți că au capacitatea aceasta de a se distruge reciproc, până la urmă, pentru că de fapt despre asta vorbim. Totuși, știm că arme nucleare există de ceva timp, încă de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, și această capacitate de distrugere reciprocă a fost cea care a asigurat faptul că Războiul Rece, timp de aproape 45 de ani, nu s-a transformat într-un război fierbinte”, a adăugat Răzvan Pantilimon.

„Am avut Criza Rachetelor din Cuba, poate unul dintre momentele cele mai tensionate, dar nu s-a ajuns la folosirea acestor arme tocmai pentru că orice folosire ar însemna distrugerea umanității, deci nu se pune problema că moare dușmanul, moare inamicul, pentru că imediat mori și tu, și atunci cred că această capacitate, cel puțin pentru moment, este un element bun, putem spune, paradoxal, în sensul că statele puternice, cele care dețin astfel de arme, sunt conștiente că nu există câștigător într-un astfel de conflict în care se vor utiliza pe scară largă focoase nucleare strategice, deci cele de mare putere, intercontinentale”, a mai spus analistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`