Rusia a pierdut complet Ucraina, consideră un fost ambasador al Chinei. Gao Yusheng spune că Vladimir Putin nu a acceptat niciodată independența fostelor state sovietice

Rusia a pierdut complet Ucraina, consideră un fost ambasador al Chinei. Gao Yusheng spune că Vladimir Putin nu a acceptat niciodată independența fostelor state sovietice
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Danichev

Un fost ambasador al Chinei în Ucraina a criticat vehement invazia rusă, într-un discurs recent care a fost distribuit de presa chineză, dar care a fost șters rapid, transmite The Guardian.

„Rusia a pierdut complet Ucraina”, consideră fostul ambasador chinez Gao Yusheng

Gao Yusheng, care s-a retras acum mai bine de un deceniu după o carieră petrecută preponderent în Federația Rusă și în Asia Centrală, a spus în cadrul unui seminar online de la Academia chineză de științe că, cu Vladimir Putin la putere, Moscova nu a acceptat niciodată cu adevarăt suveranitatea și independența fostelor state sovietice, precum și că încălcarea „frecventă” a teritoriilor în cauză reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.

„Direcția centrală și primordială din politica externă a regimului Putin este să considere fosta Uniune Sovietică drept sfera sa de influență exclusivă și să restaureze imperiul prin mecanisme de integrare în diverse sfere dominate de Rusia”, a declarat fostul oficial chinez.

Războiul din Ucraina a schimbat dramatic această situație, iar Gao a sugerat că după încheierea conflictului ar putea să apară o nouă ordine mondială, una în care Kievul să nu mai facă parte din „sfera de influență” a Rusiei, ci să vină mai aproape de Europa, iar puterea politică, economică, militară și diplomatică a Moscovei să fie slăbită drastic.

„Se poate spune că Rusia a pierdut complet Ucraina. În același timp, fosta Uniune Sovietică, cu excepția Rusiei albe (Belarus, n.r.), inclusiv membrii Tratatului de Securitate Colectivă și Uniunii Economice Eurasiatice, au refuzat să sprijine Rusia. Înfrângerea Rusiei ar lăsa-o fără nicio speranță de reclădire a vechiului său imperiu”, ar fi declarat Gao Yusheng, conform traducerii în limba engleză pe care a prezentat-o fostul secretar de stat american David Cowling.

Declarațiile au fost transmise de Pheonix News, o publicație chineză, însă ulterior au fost șterse de pe internet. O copie arhivată este în continuare disponibilă, spune The Guardian.

Președintele Chinei, Xi Jinping, este aliatul lui Vladimir Putin, iar Partidul Comunist Chinez a evitat să condamne în mod explicit invazia. Deși se crede că Gao nu face parte din sfera de influență a CCP, analiștii sugerează că viziunea fostului ambasador este împărtășită și de alți actori din elita politică de la Beijing.

Gao a fost ofițer diplomatic în Uniunea Sovietică, iar în ulterior în Federația Rusă, în perioadele 1984-1988, respectiv 1992-1996. Între 2005 și 2007, el a fost ambasador în Ucraina, acolo unde venea după mandate similare în Turkmenistan și Uzbekistan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
13:31 - Diferențe de prețuri uriașe în Bulgaria față de România. Câți bani trebuie să scoată turiștii din buzunare pentru o cafea și un suc pe litoralul bulgăresc
13:29 - Guvernul a aprobat joi scăderea cu 50 de bani a prețului carburanților. Virgil Popescu: „Mă aștept ca în perioada următoare să vedem în piață companii care aplică această Ordonanță” (VIDEO)
13:10 - Plaja 3 Papuci din Constanța îi face concurență serioasă celei din Mamaia. Cât a ajuns să coste o bere la draft
12:58 - Generalul Cristian Barbu, despre retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor: „Ultimul atac ucrainean a fost de o intensitate ieșită din comun și este clar că rușii au avut pierderi substanțiale” (VIDEO)
12:50 - Scăderea acțiunilor Gazprom a depășit 30% după decizia de neplată a dividendelor
12:36 - Sonia Argint, despre prietenia cu Andreea Bălan, după despărțirea dintre artistă și fratele ei: “Nu văd de ce ar dispărea, doar pentru că relația ei personală s-a schimbat”
12:27 - B1 TV va difuza, în premieră, documentarul „Campanii electorale care au făcut istorie”, duminică, de la ora 16:00
12:25 - Rusia abandonează Insula Șerpilor, după bombardamentele de precizie efectuate de Ucraina
12:19 - Plajele din Grecia tot mai solicitate de vedetele românești. Lili Sandu și partenerul ei sunt pe insula Mykonos
12:04 - Zeci de zboruri anulate spre Heathrow din cauza numărului de pasageri care depășește capacitatea maximă