„Toată lumea trebuie să se calmeze”: Spun experții despre așa-zisa amenințare spațială nucleară a Rusiei

„Toată lumea trebuie să se calmeze”: Spun experții despre așa-zisa amenințare spațială nucleară a Rusiei
Sursa foto: news.sky.com

Zvonurile că Rusia intenționează să desfășoare arme nucleare în spațiu au fost evaluate de experți care spun că, deși o astfel de tehnologie este posibilă, nu este nevoie ca întreaga lume să se panicheze.

Nici măcar nu se știe foarte bine despre ce fel de armă e vorba

Panica a început, miercuri, atunci când șeful comisiei de informații a Camerei Reprezentanților a SUA, Mike Turner, a cerut administrației Biden să desecretizeze informațiile despre ceea ce el a spus că ar fi o „amenințare gravă la securitatea națională”.

Deși Turner nu a oferit alte detalii, informația a fost preluată ulterior de către instituțiile de presă, citând surse anonime și spunând că e vorba despre potențiala desfășurare de către Rusia a unei arme nucleare anti-satelit în spațiu. Kremlinul a respins afirmația ca fiind o „știre falsă rău intenționată”.

Dr Bleddyn Bowen, profesor asociat la Universitatea din Leicester, specializat în relații internaționale și război în spațiul cosmic, a spus că lipsa detaliilor nu este un motiv de panică.

„Totul este atât de vag și criptic, ar putea fi vorba despre o serie de lucruri diferite. [Dar] indiferent despre ce e vorba, niciuna dintre acțiuni nu este mare lucru, să fiu sincer. Toată lumea trebuie să se calmeze în privința asta.”

Toate țările care sunt înarmate nuclear au arme anti-sateliți cu vârf nuclear

Rusia este obligată să respecte mai multe restricții legale cu privire la utilizarea sau prezența armelor nucleare în spațiu. Articolul 4 din Tratatul pentru spațiul cosmic (1967) interzice punerea pe orbită a armelor nucleare, instalarea pe corpuri cerești sau staționate în alt mod în spațiul cosmic, în timp ce tratatul New Start urmărește reducerea numărului de arme nucleare dislocabile. Tratatul de interzicere parțială a testelor nucleare (1963) interzice exploziile nucleare în spațiu.

Chiar dacă Rusia ignoră aceste acorduri, există și alte considerente. Bowen a spus că amenințarea despre care se zvonește poate avea legătură cu armele anti-sateliți cu vârf nuclear, dar că o astfel de amenințare nu este nimic nou.

„Acestea sunt primele și cele mai brute tipuri de arme anti-satelit construite vreodată: americanii le-au avut încă din 1959.” El a spus că orice stat cu arme nucleare avea deja și tehnologia pentru a le folosi în spațiu, dacă ar fi vrut.

O altă posibilitate, a spus Bowen, este că amenințarea este legată de armele nucleare din spațiu care ar putea fi folosite pentru a elimina sateliții. Din nou, ideea nu este cu totul nouă: Rusia a explorat anterior staționarea armelor nucleare în spațiu, deși pentru a ataca ținte terestre.

„Au făcut asta în anii 1960 și în anii 1970 și au descoperit că de fapt nu este foarte util și este foarte scump.” El a spus că Rusia nu a încercat să pună bombe nucleare în spațiu.

Rusia ar fi la fel de afectată de folosirea unei arme nucleare în spațiu

Bowen a spus că o detonare a unei bombe nucleare pe orbita joasă a Pământului ar crea o fulgerare pe cer, vizibilă pentru cei aflați dedesubt, dar este probabil să arate și ca o falsă auroră similară cu aurora boreală – așa cum s-a întâmplat în timpul testului nuclear de altitudine cunoscut sub numele de Starfish Prime în anii 1960.

O astfel de detonare ar distruge cu siguranță satelitul dorit, cu mai puțin efort – iar Rusia are arme nucleare de rezervă.
Cu toate acestea, există dezavantaje. Armele nucleare din spațiu sunt vulnerabile la atacurile altor națiuni, în timp ce daunele provocate de astfel de arme ar fi nediscriminatori.

„Când detonezi o armă nucleară în spațiu, generezi o minge de foc… dar ceea ce generezi este impulsul electromagnetic care prăjește circuitele electrice a oricărui lucru neecranat pe o rază de câteva mii de kilometri”, a spus el.

De asemenea, pulsul poate distruge rețelele electrice de pe Pământ dacă bomba este detonată deasupra sau în apropierea zonelor populate.
„După aceea, mai ai și radiațiile pe care bomba le-ar genera”, a spus Bowen. În timp, ele ar prăji efectiv toate circuitele electrice ale sateliților din partea mai largă a orbitei Pământului.

Pierderea serviciilor prin satelit ar putea afecta nenumărate sisteme de pe Pământ, de la telecomunicații la serviciile de navigație prin satelit. „Acest lucru poate avea efecte secundare asupra economiei, asupra infrastructurii critice, asupra sistemului financiar, care se bazează pe acești sateliți”.

Cu alte cuvinte, chiar dacă bombele nucleare ar putea elimina sateliții doriti, ele ar putea afecta, de asemenea, tehnologia și interesele Rusiei.
„Trebuie să fii într-o situație foarte disperată ca să vrei să faci așa ceva”, a spus el. „Deci nu mi-aș face griji.”

Rusia are și altă tehnologie la îndemână. În 2021, Rusia a testat o rachetă anti-satelit cu ascensiune directă, eliminând cu succes unul dintre propriii sateliți.

James Green, profesor de drept internațional public la Universitatea de Vest a Angliei, a spus că are, de asemenea, dubii că acel sistem va fi implementat. „Cred că Rusiei îi place să-și descrie puterea spațială [să pară] mai mare decât este în realitate”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`