Ucraina a prezentat presupuse interceptări audio în care invadatorii ruși ar vorbi despre un ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni

Ucraina a prezentat presupuse interceptări audio în care invadatorii ruși ar vorbi despre un ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy

Serviciul ucrainean de informații militare a prezentat joi ceea ce a descris ca fiind interceptări audio ale unor conversații dintre militarii ruși privind un presupus ordin de ucidere a prizonierilor ucraineni care se află în orașul Popasna din Lugansk, o regiune care resimte din plin noua ofensivă a Moscovei, transmite CNN.

Invadatorii ruși ar vorbi despre un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni

„Principalul Directorat de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina a primit o interceptare audio cu conversația ocupanților, care se referă la un ordin de ucidere a tuturor prizonierilor de război din Forțele Armate ale Ucrainei care se află în captivitate în zona Popasna (Regiunea Lugansk”, susține serviciul ucrainean de informații militare.

CNN a menționat că nu poate garanta autenticitatea înregistrărilor și a cerut o reacție din partea Ministerului rus al apărării.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) prezentase anterior o altă presupusă interceptare, cu un comandant al unei unități terestre ruse spunând că aviația rusă intenționează să „facă una cu pământul” tot ceea ce este în jurul fabricii de oțel Azovstal, combinatul care la ora actuală adăpostește ultimii ucraineni care mai apără orașul de invadatori.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat joi „eliberarea” orașului Mariupol, însă a menționat că „ultimele formațiuni naționaliste (ucrainene) s-au refugiat în zona industrială a fabricii Azovstal”. Vladimir Putin i-a transmis că nu este nevoie să fie asediat combinatul, însă că acesta ar trebui înconjurat și că persoanelor care se află înăuntru ar trebui să li se ofere șansa de a se preda.

„Ar trebui să ne gândim mereu, în acest caz în mod special, la salvarea de vieți și la sănătatea soldaților și a ofițerilor noștri. Nu e nevoie să ne urcăm în acele catacombe. Blocați această zonă industrială astfel încât să nu poată scăpa nici măcar o muscă”, a declarat liderul rus, citat de The Moscow Times.

Serviciul german de informații externe a interceptat la rândul său presupuse comunicații radio în care soldații ruși vorbeau despre împușcarea soldaților și a civililor din Ucraina. De altfel, observatorii militari au remarcat că trupele ruse tind să folosească sisteme nesecurizate de comunicație pe teritoriul ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe