Primul echipaj de astronauţi care va petrece un an pe Staţia Spaţială Internaţională a sosit pe avanpostul spaţial. Capsula va avea la bord trei astronauţi, iar doi dintre aceștia vor rămâne pe avanpostul spaţial 342 de zile. Aceasta este cea mai lungă perioadă neîntreruptă de la lansarea ISS.
Capsula Soyuz (misiunea TMA16M), având la bord un echipaj format dintr-un astronaut american, Scott Kelly, şi doi cosmonauţi ruşi, Ghenadi Padalka şi Mihail Kornienko, a fost lansată vineri seară, la ora 19.42 GMT, de pe cosmodromul din Baikonur, Kazahstan, informează Mediafax.
Ea s-a conectat cu succes la ISS sâmbătă, la ora 01.33 GMT, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunea NASA.
Scott Kelly, în vârstă de 54 de ani, şi Mihail Kornienko, în vârstă de 51 de ani, sunt cei care vor reveni pe Terra în martie 2016.
Cosmonautul rus Valeri Poliakov deţine recordul pentru cel mai îndelungat sejur pe orbită, cu peste 14 luni consecutive petrecute la bordul fostei staţii spaţiale Mir, între 1994 şi 1995.
Scott Kelly și-a exprimat înainte de misiune, îngrijorarea cu privire la efectele generate de radiaţii şi microgravitaţie, care, în timpul misiunilor spaţiale îndelungate, slăbesc sistemul imunitar, reduc densitatea osoasă şi atrofiază muşchii. În plus, starea de imponderabilitate afectează vederea.
Fratele lui geamăn, Mark, un astronaut pensionar care a efectuat la rândul său mai multe misiuni pe ISS, va participa şi el la acest experiment.
El va face examinări medicale regulate, la sol, pentru ca echipele medicale să poată să compare parametrii clinici ai săi cu cei ai lui Scott, în perioada în care acesta din urmă se află la bordul ISS.
Scopul testului este colectarea de date biomedicale pentru pregătirea misiunilor cu echipaj uman de lungă durată, potrivit NASA.