Un elicopter al armatei ruse a încălcat miercuri spațiul aerian al Finlandei, a anunțat Ministerul finlandez al apărării, într-un moment în care țara cochetează tot mai mult cu o eventuală aderare la NATO.
„Tipul de aeronavă este un elicopter Mi-17 și profunzimea presupusei încălcări este de circa patru până la cinci kilometri”, a declarat un purtător de cuvânt din Ministerul finlandez al apărării pentru AFP, potrivit Al Arabiya.
Incidentul a avut loc miercuri dimineață, la 10:40, și este al doilea de acest gen din 2022. Primul a fost înregistrat în aprilie, mai precis în data de 8, când o aeronavă de transport civil a armatei ruse pătrundea pentru scurtă vreme în spațiul aerian finlandez – și la acel moment era în desfășurare războiul din Ucraina.
Experții au avertizat că Finlanda și Suedia probabil vor fi țintele unor acte de ingerință din partea Federației Ruse, în condițiile în care cele două țări iau în calcul să adere la NATO ca formă de descurajare pentru o eventuală agresiune a vecinului din est.
Patru avioane de vânătoare rusești au încălcat spațiul aerian al Suediei în prima parte a lunii martie, în marja insulei Gotland, un punct strategic din Marea Baltică. O aeronavă rusească de spionaj a trecut chiar vineri frontiera suedeză, în apropiere de o bază navală din sudul țării.
Acțiuni ostile de genul atacurilor cibernetice sunt și ele considerate ca fiind probabile, spun analiștii, care susțin că riscul unui atac militar este totuși mic.
O largă majoritate a parlamentarilor finlandezi și a populației sunt în favoarea aderării la NATO, iar președintele finlandez Sauli Niinsto urmează să își anunțe poziția pe 12 mai.
Premierul finlandez Sanna Marin a declarat chiar miercuri că decizia guvernului de la Helsinki va fi luată „destul de curând”, iar presa din țară susține că ea s-ar putea concretiza chiar în următoarele zile.
Finlanda a fost condusă de Rusia vreme de 108 ani, înainte să își declare independența în 1917, iar în Al Doilea Război Mondial a luptat pentru a respinge o invazie rusă care s-a soldat cu un acord de pace ce a presupus cedarea mai multor zone de frontieră către Moscova.
Națiunea nordică a rămas neutră în perioada Războiului Rece, în schimbul unor garanții sovietice că nu va fi invadată de trupele Moscovei.