Rusia confruntă Finlanda și Suedia, care își exprimaseră interesul de a adera la NATO. Moscova cere și din partea lor „garanții de securitate”

Rusia confruntă Finlanda și Suedia, care își exprimaseră interesul de a adera la NATO. Moscova cere și din partea lor „garanții de securitate”
Serghei Lavrov: Rusia nu are de gând să folosească arme nucleare în Ucraina „în acest stadiu”. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

Federația Rusă a transmis scrisori Finlandei și Suediei prin care le solicită să îi ofere „garanții de securitate”, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei, în contextul în care statele nordice și-au exprimat interesul de a adera la NATO, iar invazia rusească din Ucraina a intrat în a opta zi, relatează The Jerusalem Post.

Rusia cere Finlandei și Suediei „garanții de securitate”

Autoritățile ruse au scos din emisie încă de marți postul Ecoul Moscovei, care promovează viziuni liberale.

Revendicările Rusiei vin în contextul în care sondajele efectuate atât în Finlanda, cât și în Suedia au arătat o susținere publică tot mai mare pentru aderarea la NATO.

În plus, în Finlanda există și inițiative cetățenești în acest sens, iar cea mai recentă dintre ele susține că țara trebuie să intre în NATO pentru a-și îndeplini obligația constituțională de a proteja drepturile omului.

Patru avioane de vânătoare rusești au încălcat miercuri spațiul aerian al Suediei, într-o acțiune denunțată de partea suedeză drept „neprofesionistă și iresponsabilă”.

De altfel, Federația Rusă amenințase Finlanda încă de săptămâna trecută în ceea ce privește o eventuală aderare la NATO, mișcare despre care Moscova spune că „ar avea repercusiuni politice și militare serioase”.

„Considerăm angajamentul guvernului finlandez față de o politică militară de nealiniere drept un factor important în a asigura securitatea și stabilitatea în nordul Europei. Aderarea Finlandei la NATO ar avea avea repercusiuni politice și militare serioase”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, conform postării publicate vineri de instituția rusă pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe