Virgil Bălăceanu, despre diviziunile din SUA privind ajutorul pentru Ucraina: Problemele vizează și România. Nu vrem o Federație Rusă care să închidă Marea Neagră și să fie prezentă la Gurile Dunării (VIDEO)

Virgil Bălăceanu, despre diviziunile din SUA privind ajutorul pentru Ucraina: Problemele vizează și România. Nu vrem o Federație Rusă care să închidă Marea Neagră și să fie prezentă la Gurile Dunării (VIDEO)
Foto: Facebook @ Virgil Bălăceanu

Gl. (r) Virgil Bălăceanu a vorbit despre dezbaterea din Congresul SUA cu privire la ajutoarele pentru Ucraina și nu numai, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a explicat că „problemele sunt destul de complexe, sunt provocatoare și, până la urmă, vizează și România, pentru că nu vrem o Federație Rusă care să închidă Marea Neagră și să fie prezentă la Gurile Dunării”.

Virgil Bălăceanu, pe B1 TV: Putin s-ar bucura dacă ajutorul pentru Ucraina ar fi redus

Întrebat despre declarația lui Biden cum că reducerea ajutorului pentru Ucraina ar fi „cel mai mare cadou de Crăciun” pentru Vladimir Putin, generalul român a explicat: „Sigur că da, Putin s-ar bucura dacă acest ajutor nu numai să fie redus, diminuat, să fie oscilant, ci să nu mai fie deloc. Asta ar însemna un succes deosebit al lui și o amenințare la adresa Ucrainei, o amenințare pentru că nu este exclus ca în momentul în care Federația Rusă ar simți că Ucraina este slabă din punct de vedere militar, inclusiv al capacităților de apărare, să își propună mai mult decât și-au propus, adică mai mult decât a cuceri în întregime Donețkul și a recupera teritoriile pierdute în Lugansk”.

„S-ar putea să își propună, în asemenea condiții, Harkovul, de ce nu, să își propună Odesa ca să închidă în totalitate ieșirea Ucrainei la Marea Neagră. Ca atare, problemele sunt destul de complexe, sunt provocatoare și, până la urmă, vizează și România, pentru că nu vrem o Federație Rusă care să închidă Marea Neagră și să fie prezentă la Gurile Dunării”, a adăugat Virgil Bălăceanu.

Întrebat dacă e de părere că ar mai exista acest „șantaj politic” al republicanilor dacă în 2024 nu ar fi alegeri în SUA, el a spus: „Probabil că nu în aceeași manieră, însă de regulă politica republicanilor este o politică de „hard policy” (politică dură, n.r.), este o politică, care cere măsuri mai drastice împotriva migrației, care cere măsuri mai aspre legate de drepturile minorităților ș.a.m.d. Adică nu au o politică mai relaxată, pe care o au democrații. O parte însă din segmentul electoral american este adeptul unei asemenea politici mai de forță în interior și în exterior a Statelor Unite”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`