Vizita în Statele Unite a Prim-Ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, a creat tensiune în relația dintre cele două țări. Secretarul de stat american John Kerry a declarat că premierul israelian „este binevenit pentru a vorbi Statelor Unite”, dar că este „ciudat, dacă nu cumva fără precedent” ca vizita să fie organizată într-o manieră atât de puțin protocolară.
John Boehner, președintele Camerei Reprezentanților, l-a invitat pe Netanyahu să vorbească în fața Congresului american fără a consulta Administrația. Liderul israelian a acceptat și trebuie să rostească marți un discurs despre negocierile internaționale privind programul nuclear american, scrie Le Point.
Boehner spune că nu regretă invitația și consideră că este important ca americanii să înțeleagă viziunea lui Netanyahu.
„Singurul conflict aici este între Casa Albă și Israel”, a declarat Boehner.
Casa Albă a anunțat că Obama nu-l va întâlni pe Netanyahu, iar Susan Rice, consilieră pentru securitate națională, a calificat vizita drept „nocivă” pentru relațiile americano-israeliene.
Președintele Obama și premierul Netanyahu s-au înfruntat în mai multe rânduri asupra politicii Israelului în Gaza și Cisiordania, asupra negocierilor cu palestinienii și mai ales asupra chestiunii iraniene.
Israelul este îngrijorat că negocierile actuale cu Teheranul și un acord urmat de ridicarea sancțiunilor, ar permite Iranului să construiască arma nucleară.
Au fost voci care l-au acuzat pe premierul israelian de lipsă de respect față de Obama, pentru a fi acceptat invitația opozanților săi politici. Alții îi reproșează caracterul electoral al vizitei, în perspectiva apropiatelor alegeri care vor avea loc în Israel.
Chiar și în Israel, există temeri față de repercusiunile pe termen lung ale acestei vizite. Israelul primește anual 3 miliarde de dolari de la Statele Unite și depinde mult de sprijinul diplomatic american.
În ajunul susținerii discursului lui Netanyahu au apărut informații care privesc ameninţarea nucleară iraniană.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, ar fi ameninţat în 2014 că armata americană va doborî avioanele israeliene dacă acestea vor încerca să distrugă instalaţiile nucleare iraniene, acuzaţii respinse duminică de Casa Albă, relatează Washington Times, în ediţia electronică.
Ameninţarea lui Obama l-ar fi descurajat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să trimită avioane în Iran, asta după ce Israelul a descoperit că Statele Unite au început negocieri secrete cu Teheranul şi că cele două ţări se pregătesc să semneze un acord, susţine cotidianul kuwaitian Al-Jarida.
Acesta adaugă că planul israelian a fost exersat timp de câteva săptămâni, iar forţele aeriene israeliene au trimis avioane în spaţiul aerian iranian pentru a simula atacul planificat.
Al-Jarida susţine, de asemenea, că surse „bine plasate” au confirmat că un membru al Guvernului israelian, apropiat administraţiei americane, a dezvăluit planul secretarului de stat John Kerry şi că Obama a replicat avertizând că va ordona ca avioanele israeliene să fie doborâte înainte de a-şi atinge ţintele.
Un oficial din cadrul administraţiei a declarat duminică pentru Washington Times că „această informaţie este complet falsă”.