Vladimir Putin șantajează din nou: Rusia e gata să ajute la depășirea crizei alimentare dacă i se ridică sancțiunile

Vladimir Putin șantajează din nou: Rusia e gata să ajute la depășirea crizei alimentare dacă i se ridică sancțiunile
Sursă foto: Hepta - Mikhail Metzel

Vladimir Putin recurge la un nou șantaj. De data aceasta, președintele rus e dispus să ajute la „depăşirea crizei alimentare” provocate de blocarea cerealelor ucrainene dacă vor fi ridicate sancţiunile împotriva Moscovei.

Asta deși tot Putin a respins acuzațiile Occidentului conform cărora Moscova e cea care blochează exporturile de cereale ucrainene.

Liderul de la Kremlin a spus aceste lucruri în cadrul unei discuții telefonice cu premierul italian Mario Draghi, informează AFP.

Rusia șantajează lumea. Iar

Rusia „e gata să contribuie semnificativ la depăşirea crizei alimentare prin export de cereale şi îngrăşăminte, dar sub rezerva ridicării sancțiunilor motivate politic de către Occident”, i-a spus Putin lui Draghi, potrivit unui comunicat emis de Kremlin.

Putin a mai susținut că Moscova nu blochează exporturile ucrainene de cereale, așa cum acuză Occidentul.

„Dificultăţile sunt legate, printre altele, de perturbările în funcţionarea canalelor de producţie şi logistică şi de politica financiară a Occidentului în timpul pandemiei. Situaţia s-a înrăutăţit din cauza restricţiilor anti-ruse impuse de SUA și UE”, a mai susținut președintele Rusiei.

Putin i-a mai spus lui Draghi că „lucrările în curs pentru a stabili o viaţă liniştită în oraşele eliberate din Donbas” şi că negocierile de pace au fost „îngheţate de Kiev”.

De asemenea, Vladimir Putin l-a asigurat pe Mario Draghi că Rusia e gata să continue furnizarea de gaze către Italia.

De partea cealaltă, guvernul italian a transmis că discuția s-a concentrat asupra situațiri din Ucraina și crizei alimentare ce afectează mai ales țările sărace.

Rusia a declanșat „războiul cerealelor”

Omenirea se află în pragul unei uriașe crize în contextul în care Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale, are exporturile blocate din cauza trupelor ruse care au invadat-o, iar Rusia, altă putere cerealieră, nu-și poate vinde producția din cauza sancţiunilor occidentale.

De precizat că Ucraina și Rusia produc o treime din grâul mondial.

Rușii nu doar că blochează exporturile din Ucraina, dar le și fură cerealele ucrainenilor. Între timp, Putin se laudă cu producții record la el acasă.

Toată situația a determinat-o pe Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, să spună că Rusia a declanșat și un „război al cerealelor”. În replică, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a insinuat că Baerbock induce lumea în eroare intenționat sau… e proastă.

Urmăriți B1TV.ro și pe