Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la ministrul german de Externe: Dă dovadă de prostie sau dezinformează deliberat

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la ministrul german de Externe: Dă dovadă de prostie sau dezinformează deliberat
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Sursă foto: Hepta - Sputnik

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a avut o ieșire de-a dreptul deplasată după ce Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a acuzat Rusia că a decis intenționat să transforme războiul împotriva Ucrainei într-un război al cerealelor. Zaharova a insinuat că Baerbock e proastă sau minte.

Zaharova, replică pentru Baerbock privind „războiul cerealelor”

Maria Zaharova vede mai mulți vinovați pentru problemele Ucrainei, prețurile tot mai mari și riscul unei crize alimentare, dar Rusia nu e pe listă.

Într-un mesaj pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a scris că actuala creștere a prețurilor e cauzată de sancțiunile impuse de Occident, la presiunea Statelor Unite.

„Dacă nu înțelegi asta, fie e semn de prostie, fie e o dezinformare deliberată a opiniei publice”, i-a transmis Zaharova lui Baerbock, potrivit DPA.

Oficialul rus a mai susținut că la originea crizei de alimente stă prăbușirea statului ucrainean, pentru care e de vină tot Occidentul.

Culmea, în timp ce soldații ruși devastează Ucraina și comit crime de război, Maria Zaharova i-a acuzat pe predecesorii lui Baerbock de faptul că s-au amestecat în treburile interne ale Ucrainei.

Ce acuzații a adus ministrul german Rusiei

„Acțiunile Rusiei împiedică livrările (de cereale). Asta duce la o creștere uriașă a prețurilor, nu numai la noi, ci în toată lumea, și la amenințarea foametei. Nu trebuie să fim naivi, acestea nu sunt pagube colaterale. E un instrument ales în mod intenționat într-un război hibrid care se duce acum”, afirmase anterior Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

Ea a avertizat, totodată, că Rusia că pregătește terenul pentru alte crize.

„Foamete, instabilitate, insecuritate energetică, erodarea valorilor democratice și a drepturilor omului” sunt provocate de agresiunea rusă asupra Ucrainei, a mai spus Baerbock.

Ucraina e unul din cei mai mari exportatori de porumb, grâu şi ulei de floarea soarelui din lume, dar exporturile sale au fost blocate de invazia rusă, iar acum ucrainenii și occidentalii caută alternative. Fără produsele din Ucraina, există pericolul izbucnirii unei crize alimentare, au avertizat specialiștii și mai multe organizații internaționale, unii vorbind chiar de foamete în țările deja sărace.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră