Volodimir Zelenski: Cu fiecare nouă Bucha, posibilitatea de a negocia cu Rusia dispare

Volodimir Zelenski: Cu fiecare nouă Bucha, posibilitatea de a negocia cu Rusia dispare
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat miercuri studenților francezi și a declarat că, „cu fiecare nouă Bucha”, posibilitatea de a negocia cu Federația Rusă „dispare”, transmite El Pais.

„Cu fiecare nouă Bucha, posibilitatea de a negocia dispare”, spune Volodimir Zelenski

Liderul ucrainean s-a întrebat retoric de ce nicio instituție europeană nu a putut să evite războiul declanșat de Federația Rusă acum 77 de zile.

„Vom face tot posibilul pentru a-i aduce în fața justiției pe toți cei responsabili”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Tot miercuri, primarul din Mariupol, oraș asediat de forțele ruse încă de la începutul invaziei, a spus că peste 100.000 de locuitori riscă să moară din cauza bolilor provocate de condițiile teribile pe care le-a generat blocada trupelor invadatoare.

În plus, Kievul a închis stația de la Sojranovka, unul dintre punctele de intrare a gazului rusesc către Europa. Operatorul ucrainean GTS susține că ofensiva Moscovei face imposibilă funcționarea corectă a stației, prin intermediul căreia curgea o treime din gazul rusesc cu destinație europeană.

Războiul din Ucraina riscă să devină și mai imprevizibil în lunile următoare, estimează comunitatea de informații a SUA. Directoarea americană de informații naționale, Avril Haines, a atras atenția că „actualul trend crește probabilitatea ca președintele Putin să recurgă la mijloace mai drastice, inclusiv la impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau la eventuala escaladare a acțiunilor militare pentru a elibera resursele necesare să își atingă obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește, sau dacă e de părere că Rusia pierde în Ucraina”.

„Următoarea lună a luptelor va fi semnificativă, pe fondul încercărilor ruse de a-și revigora eforturile. Însă chiar dacă au succes, nu suntem convinși că luptele din Donbas vor pune capăt efectiv războiului (…). Cum atât Rusia, cât și Ucraina consideră că pot continua să facă progrese din punct de vedere militar, nu vedem la orizont o cale viabilă pentru negocieri, cel puțin pe termen scurt”, mai spunea oficialul american.

Urmăriți B1TV.ro și pe