Ucraina a anunțat că blochează tranzitul gazelor ruseşti către Europa printr-un nod important şi că va folosi o alternativă. Gazprom spune că e „imposibil din punct de vedere tehnologic”

Ucraina a anunțat că blochează tranzitul gazelor ruseşti către Europa printr-un nod important şi că va folosi o alternativă. Gazprom spune că e „imposibil din punct de vedere tehnologic”
Sursă foto: Hepta - McPhoto/face to face

Ucraina a anunțat că miercuri va bloca tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk deoarece ocuparea teritoriului de către trupele rusești face imposibilă supravegherea fluxurilor.

Ucraina blochează tranzitul gazelor în Lugansk

Autoritățile ucrainene au transmis că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, adică circa o treime din cantitatea ce traversează zilnic Ucraina, informează DPA.

Kievul a argumentat că, din cauza ocupației trupelor rusești, nu mai poate accesa un nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. În plus, a existat cel puţin un incident de „violenţă crescută”.

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a susținut că ar putea muta temporar fluxul către punctul de interconectare fizică Sudzha, aflat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Rușii de la Gazprom, în schimb, au transmis că nu au informații despre vreun incident. Ei au mai spus că e „imposibil din punct de vedere tehnologic” să transfere toate volumele către punctul de interconectare Sudzha.

Statele europene, mai ales cele puternic dependente de sursele de energie rusești, se tem încă de la începutul invaziei că vor rămâne fără gaze. Majoritatea vor să pedepsească Rusia pentru războiul declanșat, punând embargo pe resurele rusești, dar nu s-au preocupat de-a lungul timpului să găsescă alternative, așa că acum văd efectele negative ale depedendenței lor de Rusia. Continuând să plătească livrările de energie din Rusia, ele practic finanțează războiul dus de Moscova în Ucraina.

De precizat că mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti se face prin Nord Stream 1, conducta ce traversează Marea Baltică.

Sunt căutate rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina

Între timp, statele occidentale încearcă să găsească rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina, dat fiind că se ateaptă ca războiul să se prelungească și există pericolul unei crize alimenatre globale, cu efecte mai puternice fix în țările deja sărace.

De cealaltă parte, Vladmir Putin pare că s-ar pregăti pentru o înfrângere, căci propagandiștii săi au fost instruiți să mute atenția rușilor de la războiul din Ucraina la „opoziției armatei ruse față de toate țările Uniunii Europene și NATO”.

Trupele ucrainene au eliberat de sub ocupație rusă peste o mie sate și orașe și au reușit să demineze 224 din ele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:29 - Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)