Zelenski, atac la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, după ce Ucrainei i s-a sugerat să cedeze teritorii în schimbul păcii

Zelenski, atac la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, după ce Ucrainei i s-a sugerat să cedeze teritorii în schimbul păcii
Volodimir Zelenski, mesaj către ucraineni: „Donbasul ucrainean rezistă cu fermitate/ Eroii noștri își păstrează pozițiile în Severodonețk”. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Ukraine Presidency

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a lansat un atac la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, în condițiile în care acesta a sugerat că negocierile de pace cu Rusia ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul „liniei de contact” în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti, potrivit CNN.

Henry Kissinger s-a adresat reuniunii de la Davos prin legătură video, la fel ca și președintele Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelensky condamnă ideea lui Kissinger pentru negocierile cu Rusia

În ultimul mesaj video a preşedintelui ucrainean postat pe reţelele de socializare, acesta a susține că: „Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: «Să luăm în considerare interesele sale». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina.

În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucea şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda „lagărelor de filtrare” construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”.

„Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Fostului secretar de stat american Henry Kissinger a vorbit prin legătură video la Forumul de la Davos. În comentariile sale, Kissinger a spus că: „Nu este vorba de un conflict de stat. Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări şi tensiuni care nu vor fi uşor de depăşit. În mod ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o revenire la status quo ante”, sugerând aparent că Ucraina ar trebui să accepte să renunţe la o mare parte din Donbas şi Crimeea.

„Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi”, a declarat Henry Kissinger.

Zelenski: Kissinger a crezut că vorbește în 1938, la Munchen

Preşedintele Ucrainei a comparat opiniile lui Kissinger cu împăcarea Germaniei naziste în 1938: „Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei. Ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa. Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen”, a susținut Zelenski.

„Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani”, a spus preşedintele ucrainean.

Liderul ucrainean i-a numit pe cei care sfătuiesc ca Ucraina să cedeze Rusiei drept „marii geo-politicieni care nu vor întotdeauna să-i vadă pe oamenii obișnuiți”.

„Ucraineni de rând. Milioane dintre cei care trăiesc efectiv pe teritoriul care li se propune să fie cedat în schimbul iluziei păcii. Trebuie să-i vezi mereu pe oameni”, a subliniat Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe