Cum au pus hackerii la pământ RuTube, copia rusească a celebrului YouTube

Cum au pus hackerii la pământ RuTube, copia rusească a celebrului YouTube
Site-ul RuTube, nefuncțional după ce a fost atacat de hackeri. Captură rutube.ru

RuTube, versiunea rusească a YouTube, a fost ținta unui masiv atac cibernetic. Site-ul ar fi imposibil de recuperat, căci ar fi fost şters inclusiv codul sursă al platformei.

RuTube, dat jos de hackeri

Atacul cibernetic a început pe 9 mai, zi în care rușii sărbătoresc victoria asupra Germaniei naziste din al Doilea Război Mondial. Parada ar fi trebuit transmisă și prin RuTube, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat deoarece site-ul a căzut și de atunci e nefuncțional.

Hackerii ar fi șters inclusiv codul sursă, deși echipa din spatele RuTube a negat informația.

„Cineva a vrut cu adevărat să împiedice RuTube să arate parada de Ziua Victoriei şi focurile de artificii”, au declarat reprezentanţii platformei, potrivit Sky News.

Rușii au aflat de la TV despre războiul lor în Ucraina

Într-un atac separat, hackerii au piratat meniurile televiziunilor ruseşti prin satelit, așa că telespectatorii au putut afla astfel că „sângele a mii de ucraineni și a sute de copii uciși este pe mâinile voastre” sau că „televiziunea și autoritățile mint”.

Apelul anti-război a apărut chiar luni dimineață, când rușii așteptau să vadă la parada militară anuală de Ziua Victoriei și discursul președintelui Vladimir Putin.

Au fost afectate toate posturile TV importante, dar și canalele de televiziune pentru copii și Zvezda, postul Ministerului rus al Apărării.

Urmăriți B1TV.ro și pe