Paradă de Ziua Victoriei, în Moscova. Ceremonii au loc în 28 de orașe. Vladimir Putin: Soldații luptă pentru siguranța Rusiei / S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume (VIDEO)

Paradă de Ziua Victoriei, în Moscova. Ceremonii au loc în 28 de orașe. Vladimir Putin: Soldații luptă pentru siguranța Rusiei / S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume (VIDEO)
Vladimir Putin a ținut un discurs la parada din Moscova, de Ziua Victoriei. Captură Video - The Telegraph / YouTube

Luni dimineață are loc, la Moscova, parada dedicată Zilei Victoriei Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste, în al Doilea Război Mondial. La eveniment a venit președintele rus Vladimir Putin. Spre deosebire de anii trecuți, acum nu a fost invitat niciun lider străin. Nu a venit nici măcar președintele belarus Aleksandr Lukașenko, aliatul lui Putin în războiul declanșat de acesta în Ucraina.

UPDATE: Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va uita lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial și le-a transmis soldaților săi că luptă în Donbas pentru siguranța Rusiei.

El a vorbit despre „operațiunea militară specială” și nu a declarat război total Ucrainei, așa cum s-au așteptat unii specialiști occidentali.

„Voi luptați în Donbas pentru siguranța Rusiei. Puptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru”, a spus Putin, precizând că ei înceracă pe cât posibil să limiteze pierderile.
Liderul de la Kremlin a mai afirmat că adversarii Rusiei au încercat să o „amenințe” de o manieră „inacceptabilă” și a denunțat faptul că a fost declanșat „un sentiment de rusofobie în lume”.

„Dragi camarazi, viața fiecărui soldat e o tragedie și o pierdere irecuperabilă pentru familiile lor. Organizațiile vor face totu pentru ajutorarea familiilor răniților, am semnat un decret în acest sens”, a continuat Putin.

El a acuzat apoi că mercenarii luptă împotriva soldaților ruși, în condițiile în care, în fapt, el a trimis mercenari în Ucraina pentru a susține trupele ruse.

„Azi luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre, pentru valorile noastre. O Rusie puternică și independentă e ce ne dorim”, a mai afirmat Vladimir Putin.

Tot în discursul său, Putin a spus că țara sa nu va renunța niciodată la tradițiile sale și a acuzat Occidentul că a încercat să anuleze aceste tradiții.

De asemenea, a precizat că Rusia trebuie să se asigure că „oroarea unui război global nu se va repeta niciodată”.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Paradă în Rusia, de Ziua Victoriei

Ceremonii au loc în 28 de orașe. Participă 65.000 de oameni, 2.400 de tancuri și alte echipamente militare și 400 de avioane.

Soldații ruși afișează litera Z, simbolul invaziei lor în Ucraina.

Ceremoniile de anul acesta de Ziua Victoriei se desfășoară în contextul războiului declanșat de ruși în Ucraina. Operațiunea, menită să dureze trei zile, continuă și acum, după mai bine de 70 de zile.

Specialiștii se așteaptă ca Vladimir Putin să facă un anunț important, dată fiind simbolistica acestei zile. O situație problematică pentru liderul de la Kremlin căci, cum trupele sale nu au înregistrat nici măcar o victorie pe frontul din Ucraina, nu are ce succes să ”vândă” poporului rus.

Zelenski: Rușii au uitat lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial

Duminică noapte, președintele ucrainean Volodimir Zeleneski a confirmat faptul că un atac al rușilor asupra unei școli din regiunea Lugansk s-a soldat cu moartea a 60 de civili ucraineni: „Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă n-ar ucide”.

„Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial”, a mai spus Zelenski.

În schimb, a precizat acesta, „Ucraina a arătat că face parte din lumea liberă şi din Europa unită”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:52 - SUA ar putea menține 100.000 de soldați staționați în Europa, în contextul amenințării ruse. Ce spun oficialii americani
15:05 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”