Cristian Bușoi, despre Planul de Combatere a Cancerului: 4 miliarde de euro, disponibile la nivel european. 4 direcții clare de acțiune vor fi implementate și în România

Cristian Bușoi, despre Planul de Combatere a Cancerului: 4 miliarde de euro, disponibile la nivel european. 4 direcții clare de acțiune vor fi implementate și în România
Foto: Cristian Bușoi / Facebook

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a ținut să salute lansarea în România a Planului Național de Combatere a Cancerului. Bușoi, care e responsabil al Programului de Sănătate al UE 2021-2027, a precizat că patru miliarde de euro sunt disponibile la nivel european pentru lupta împotriva cancerului, urmând a fi implementate patru direcții clare de acțiune.

Bușoi, despre Planul Național de Combatere a Cancerului

Liberalul a precizat că a fost foarte implicat în dezbaterile la nivel european pe tema luptei împotriva cancerului, fiind responsabil al Programului de Sănătate al UE 2021-2027, președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare și președinte al Intergrupului de luptă împotriva cancerului din Parlamentul European

Implicarea președintelui Klaus Iohannis în susținerea și promovarea Planului Național de Cancer, susține Bușoi, reprezintă garanția că acesta va fi implementat corect și la timp.

„Planul Național de Combatere a cancerului au fost prinse obiective importante pe care le-am susținut și promovat si eu în activitatea mea la nivel european: Registrul Național de Cancer, un fond pentru inovare, care să ofere acces la cele mai noi terapii disponibile pe piață, cu efecte secundare puține și campaniile de screening, esențiale pentru depistarea bolii la timp și salvarea vieții pacienților bolnavi”, a mai transmis Cristian Bușoi.

Bușoi: 4 miliarde de euro, disponibile la nivel european pentru lupta împotriva cancerului

Patru miliarde de euro sunt disponibile la nivel european pentru lupta împotriva cancerului. Au fost stabilite patru direcții clare de acțiune, ce vor fi implementate și în România: prevenire, depistare timpurie, diagnostic – tratament și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

„Programele naționale de screening ar trebui să devină complet funcționale de anul viitor, tot din 2023 pacienții ar putea să își deconteze testările genetice, ceea ce oferă o șansă în plus la vindecare, iar până în 2024 ar putea fi finanțare îngrijirile paliative, care sunt un sprijin real, de necontestat pentru pacienții bolnavi de cancer și familiile lor”, a mai explicat Bușoi.

Europarlamentarul liberal și-a exprimat apoi speranța că prin implemntarea planului va fi răsturnată prognoza neagră privind victimele pe care cancerul le va face în Europa, în următorii ani: „În lipsa unor măsuri concrete, se estimează că până în anul 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu până la 25% în toată Europa, cancerul devenind principala cauză de deces în UE, cu un impact bugetar anual de 100 de miliarde de euro. Sunt convins că împreună vom reuși să răsturnăm această statistică!”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`