Președintele klaus iohannis a semnat, vineri, trei decrete importante. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale este vorba despre situația chestorului Cătlin -Alexandru Ioniță, dar și despre Legile care prevad măsurile de trecere a frontierelor și instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice.
Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri (PL-x 480/17.08.2020);
Proiectul a fost inițiat de 21 de parlamentari PSD, UDMR, PMP, minorităţi şi Pro România.
Potrivit celor adoptate, „în punctele de trecere rutiere unde infrastructura o permite, Ministerul Afacerilor Interne deschide benzi speciale de trecere dedicate lucrătorilor frontalieri şi membrilor familiei acestuia care posedă legitimaţia de lucrător frontalier”.
Prin lucrător frontalier se înţelege persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a) lucrează pe teritoriul altui stat decât cel de rezidenţă; b) revine periodic, zilnic sau cel puţin săptămânal, în statul de rezidenţă, mai prevede proiectul.
Ministerul Afacerilor Interne va realiza infrastructura necesară şi va asigura personalul de specialitate pentru deschiderea unor noi puncte internaţionale de trecere a frontierei. Această prevedere intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021.
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic şi biologic (PL-x 457/17.08.2020);
Actul normativ stabilește cadrul legal pentru instituirea măsurilor cu caracter excepțional care pot fi impuse pentru limitarea răspândirii infecției cu agenți patogeni, în acord cu prevederile art. 53 din Constituția României.
Măsurile stabilite prin acest act normativ permit inclusiv limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale necesar a fi dispuse pentru apărarea sănătății publice.
“Toate măsurile pe care le-am luat până la decizia Curții Constituționale și-au dovedit eficiența având ca efect întârzierea și limitarea răspândirii noului coronavirus, evitând astfel situații dramatice ca cele din Italia sau Spania. Este nevoie de un cadru legislativ care să permită adoptarea unor măsuri restrictive, cu caracter temporar și gradual, atunci când situația o impune pentru apărarea sănătății publice, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale constituționale. Prin demersul normativ de astăzi am căutat să organizăm și să adunăm legislația existentă într-o lege, conform cu cerințele CCR”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor principal de poliție Ioniţă Alexandru-Cătălin din Ministerul Afacerilor Interne.
Directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, Alexandru Cătălin Ioniţă, a fost eliberat din funcţie la finalul lunii august, anunţa Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit MAI, decizia a fost luată întrucât acesta nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei.
În prezent, arată sursa citată, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale.
Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri.