Eugen Tomac (PMP): Am rămas șocat când am aflat că Poliția de frontieră a confiscat 4.600 de tone de deșeuri. Trebuie luate măsuri radicale

Eugen Tomac (PMP): Am rămas șocat când am aflat că Poliția de frontieră a confiscat 4.600 de tone de deșeuri. Trebuie luate măsuri radicale
Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) / Foto: Facebook / Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac s-a declarat șocat de cantitățile de deșeuri care intră în România, precizând că dorește să sesizeze urgent Executivul și Parlamentul României, fiind de părere că sunt necesare măsuri urgente.

Nu mă impresionează multe lucruri din cotidian. Viața unui politician este plină de evenimente mai puțin plăcute pentru că trebuie să iei continuu decizii, să emiți opinii, lista provocărilor fiind foarte lungă.

Recunosc, însă, că am rămas șocat când am citit știrea din care rezultă că Poliția de frontieră a confiscat 4600 de tone de deșeuri care trebuiau să fie “importate” în România. (Link în primul comentariu)

Știam că pentru unii protejarea mediului este doar o lozincă și că în spatele acestor “preocupări” se aduc deșeuri în România contra unor sume derizorii.

Nu mi-am putut, însă, imagina că se închid ochii la aceasta crimă și că în țara noastră intră anual zeci de mii de tone de deșeuri din alte state.

Las la o parte lipsa dezbaterilor legate de mediu, știu că majoritatea primăriilor nu tratează cu seriozitate selectarea deșeurilor și că suntem, prin neimplicare și delăsare, părtași la distrugerea cu bună știință a AERULUI, APEI și SOLULUI României.

Am citit toată legislația legată de transportul de deșeuri și pentru a nu mai lasă niciun fel de interpretare cred că trebuie stopată urgent această activitate. România are obligația să înceteze primirea oricărui tip de deșeuri și să înăsprească legislația privind selectarea deșeurilor interne.

Voi sesiza astăzi Guvernul României și Parlamentul pe acest subiect, pentru că trebuie urgent luate măsuri radicale.

Uniunea Europeană și-a stabilit drept prioritate, prin mandatul actualei Comisii Europene, protejarea mediului ca prioritate zero. Tocmai de aceea, trebuie să explicăm cu argumente credibile o asemenea decizie inclusiv la Bruxelles.

In cazul în care voi sesiza că solicitarea transmisă autorităților nu produce efecte și vom primi în continuare deșeuri inutilizabile și toxice pe teritoriul României, îmi rezerv dreptul de a crea un comitet de inițitivă care să declanșeze organizarea unui referendum pe acest subiect.

Românii sunt cei care trebuie să decidă dacă sunt sau nu de acord ca în țara noastră să fie aduse deșeuri în condițiile în care nu avem un sistem de selectare și reciclare a deșeurilor din Romania și nici gropi suficiente pentru a gestiona propriile deșeuri.

Avem nevoie de un mediu sănătos, de un aer curat, de apă fără reziduri și de un pământ roditor. Este tot ce e mai bun ce le putem lasă viitoarelor generații de români”, a scris Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`