Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie

Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
Premierul Florin Cîțu. Sursa: Facebook

Prim-ministrul Florin Cîțu a explicat că un ritm bun al campaniei de vaccinare ar putea conduce la evitarea unui al patrulea val pandemic, dar susține că încă de la finalul valului 3 a transmis Ministerului Sănătății să nu reducă din capacitățile dedicate răspunsului la COVID-19, astfel că „ar trebui să fie pregătiți pentru orice eventualitate”.

Până astăzi, 27 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.082.551 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, arată bilanțul epidemiologic de marți. Un număr de 1.047.388 de pacienți au fost declarați vindecați, în timp ce 34.273 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

De la debutul campaniei de vaccinare, la nivel național au fost vaccinate în schemă completă peste 4,81 milioane de persoane, conform datelor CNCAV.

Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, dar trebuie să ne vaccinăm, spune Florin Cîțu

„Vom face tot ce ține de noi ca să nu ajungem acolo, dar eu vreau să vă arăt o mare diferență față de ce era înainte de valul 3. Acum avem un vaccin, un vaccin care poate opri această pandemie, trebuie doar să mergem să ne vaccinăm, este foarte important. Eu țin minte în ianuarie, în februarie, când eram disperați că nu aveam vaccin, creșteam capacitatea de vaccinare de la o mie de persoane pe zi, la 10.000 de persoane, la 15.000, am ajuns la 150.000 de persoane capacitate de vaccinare. Toate aceste lucruri le-am făcut pentru că este singura soluție”, a declarat primul-ministru, marți seară, la Digi 24.

Florin Cîțu susține că al patrulea val poate fi evitat dacă oamenii se vaccinează.

„Acum avem vaccin. Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, deci trebuie doar să mergem să ne vaccinăm, este foarte important, dar în același timp trebuie să fim pregătiți și de aceea, când s-a terminat valul 3, am spus Ministerului Sănătății să nu reducă tot ceea ce aveam pregătit pentru Covid, spații ATI Covid, spitalele Covid. Nu le-am scos, voiam să rămână acestea pentru că nu știam ce se întâmplă în continuare, deci ar trebui să fie pregătiți pentru orice eventualitate”, a adăugat el.

Întrebat dacă îl sperie scenariul de lucru care estimează că România va avea circa 1.500 de cazuri noi pe zi la final de septembrie, Florin Cîțu a afirmat: „Nu e de speriat, nu ar trebui să ajungem acolo. Aș vrea să ajungem cumva la toți românii să le spunem că soluția este vaccinarea. Dacă ne vaccinăm, nu ajungem la 1.000, deci nu ar trebui să ajungem acolo. Nu e de speriat, este vorba de a putea să avem acest mesaj pentru oameni că, dacă ne vaccinăm, nu ajungem acolo și nu punem presiune pe sistemul de sănătate ș.a.m.d”.

Întrebat ce se întâmplă la 1 august din punct de vedere al măsurilor sanitare, premierul a precizat: „Nu foarte mult. Majoritatea măsurilor rămân așa cum au fost. Sunt câteva specifice, dar tot ceea ce se relaxează se relaxează doar dacă nu ajungem la 1 la mie, la 2 la mie sau la 3 la mie, adică acestea rămân oricum. În condițiile pe care le avem acum, în care nu avem o rată de infectare mare, da, putem să vorbim de câteva relaxări, dar în momentul când se ajunge la 1 la mie automat acestea dispar, deci nu se întâmplă multe lucruri. Masca rămâne în continuare la interior și în spații închise, deci nu sunt multe modificări în această decizie de la 1 august și vom vedea pe parcurs ce se întâmplă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`