Florin Cîţu, despre alocațiile copiilor: Nu trebuie să ne oprim doar la a dubla, se pot tripla, pot creşte de mai multe ori. Totul depinde de veniturile României

Florin Cîţu, despre alocațiile copiilor: Nu trebuie să ne oprim doar la a dubla, se pot tripla, pot creşte de mai multe ori. Totul depinde de veniturile României
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că Ordonanţa de Urgenţă prin care va fi amânată creşterea alocaţiilor pentru copii asigură majorarea acestora cu 20% în 2021. Acesta a insistat că alocațiile pot fi crescute mult mai mult, dar totul depinde de evoluția economiei, căci aceste majorări nu mai trebuie făcute ”din pix”.

„Legea iniţială spunea că se vor dubla alocaţiile. Dacă d-voastră luaţi exact creşterea celor 5 etape cu câte 20% veţi vedea că se duc către dublare. Deci acest 20% este exact ceea ce am spus la început. Dar eu am spus că este doar un pas. Nu trebuie să ne oprim doar la a dubla, se pot tripla, pot creşte de mai multe ori. Totul depinde de veniturile României. (…) Altfel doar creşteri ad-hoc din pix putem să facem toţi, dar ele nu sunt sustenabile”, a mai declarat Cîțu, citat de Adevărul.

Florin Cîţu, despre creșterea alocațiilor

Întrebat dacă Guvernul vrea să amâne dublarea alocaţiilor pentru 2023, în loc de iulie 2022, cum prevede calendarul iniţial, Florin Cîţu a răspuns: „Nu. Această Ordonanţă asigură că alocaţiile cresc cu 20% în 2021. Pentru ceea ce se întâmplă în viitor, avem tot timpul anul acesta, împreună în Coaliţie, să venim cu un plan care să arate o creştere anuală a alocaţiilor”.

„Vrem să legăm alocaţiile de venituri, dacă se poate, într-o formulă în care toată lumea să beneficieze de creşterea economică.Este o propunere a colegilor de la UDMR, să legăm (n.a alocaţia) de venitul personal, este interesantă, ne uităm la ea, putem să avem o formulă care leagă dinamica alocaţiilor de dinamica creşterii economice – iarăşi este o propunere. Pe aceste decizii le vom lua. Vreau să beneficiem cu toţii de creşterea economică”, a continuat șeful Guvernului.

Întrebat dacă poate spune concret ce alocaţii se vor da în ianuarie 2022, premierul a răspuns că acest lucru nu este stabilit: „Concret vă voi spune când vom avea legea bugetului pe anul 2022 şi o decizie luată în Coaliţie pentru următorii ani şi atunci veţi putea calcula şi 2022 si 2023 si 2024, bineînţeles pe anumite scenarii de creştere economică”.

Proiectul de OUG arată că Guvernul Cîţu vrea să crească alocațiile o singură dată în 2022. Majorarea de la 1 iulie anul acesta nu va mai avea loc.