Preşedintele Klaus Iohannis continuă atacurile la adresa modului în care Guvernul a înţeles să conducă, de data aceasta referindu-se la mai vechea temă a descentralizării.
Şeful statului a declarat, sâmbătă, la Blaj, că PSD nu vrea să se facă nicio descentralizare reală în România, deoarece coaliția de guvernare dorește „să țină resursele la centru și să le gestioneze discreționar”.
„Acum, cu acești pesediști nu vom face niciun fel de descentralizare, pentru că se vede că ei doresc să țină resursele la centru și să le gestioneze discreționar. Ori o dezcentralizarea autentică trebuie să lași și bani. Deci o descentralizare fără bani e una de ochii lumii, e una falsă. Eu cred că descentralizarea trebuie făcută. Avem exemple în lume unde descentralizarea este un mare succes și cred că trebuie să urmăm aceste exemple. Fără descentralizare o să fim cumva la jumătatea drumului. Primarul știe ce vrea să facă în comunitatea lui, directorul și el știe ce vrea să facă în școala lui. Păi să meargă la un ministru, oricare ar fi el, și să ceară voie să facă ceva bun în comunitatea lui? Nu se poate așa ceva. (…) Și-au făcut pesediștii un calcul să dea mai mulți bani la lume. Da, dar banii n-au fost și atunci au luat banii de la comunitățile locale. Este un demers greșit. Bunăstarea nu se va produce dând pe hârtie bani la bugetari, ci atunci când comunitățile vor câștiga real mai bine”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
Întrebat de președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, dacă administrațiile locale vor fi lăsate să se implice mai mult în gestionarea banilor destinații dezvoltării comunităților locale, fără implicația atât de mare din partea Executivului, şeful statului a precizat: „Cred că întrebarea este foarte corect pusă și cred că nu vă așteptați de la mine să vă dau un răspuns politicianist sau populist, dar trebuie să vă dau un răspuns realist. Cu actualul Guvern să nu vă așteptați la îmbunătățiri. Nu e nici un secret că acest Guvern, după părerea mea, nu performează, nu are rezultate bune, dar aici vorbim de o chestiune principială care nu ține neapărat de Guvern, ci de majoritatea care se ocupă de legiferare. Din păcate, n-am avut, de la Revoluție încoace, nici o administrație care să aibă curaj să ducă dscentralizarea la bun sfârșit. Ea s-a făcut în hopuri.”