Klaus Iohannis: Nu e uşor pentru decidenţi să adopte măsuri care restrâng exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale, chiar dacă acestea urmăresc scopuri legitime

Klaus Iohannis: Nu e uşor pentru decidenţi să adopte măsuri care restrâng exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale, chiar dacă acestea urmăresc scopuri legitime
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, că de când a izbucnit pandemia de coronavirus discuţia despre drepturile și libertățile cetățenești s-a aflat mai mult ca niciodată pe agenda publică.

„Nu este niciodată uşor pentru decidenţi să adopte măsuri care restrâng exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale, chiar dacă acestea urmăresc scopuri legitime, sunt prevăzute de lege, sunt temporare şi proporţionale”, a susținut Iohannis.

Acesta a subliniat că, pentru a trăi în armonie, trebuie să ne cunoaștem mai bine drepturile și libertățile, dar și îndatoririle ce decurg din statutul nostru de cetățeni ai României.

Iohannis, despre libertățile cetățenești și demnitatea umană. Rolul tratatelor

Iohannis a transmis că Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată în 1948 e un reper major în istoria umanității, fiind un angajament global de promovare și protecție a drepturilor omului: „Recunoașterea demnității umane, a drepturilor inalienabile și a importanței acestora reprezintă fundamentul libertății, justiției și păcii între popoarele lumii”.

Al Doilea Război Mondial, a punctat șeful statului, a arătat că fără reguli agreate la nivel internațional, drepturile omului sunt vulnerabile, iar libertatea poate fi strivită în fața tiraniei.

„Consacrarea drepturilor și libertăților în legi fundamentale și în numeroase tratate internaționale dă substanță acestui ideal, al protecției universale a drepturilor omului. Sunt eforturi permanente, o continuă dedicare pentru a face lumea un loc mai bun, în care demnitatea umană și libertățile cetățenilor să fie promovate, respectate, înțelese”, se mai arată în mesajul președintelui României.

Klaus Iohannis, despre drepturi și responsabilitate individuală în criza COVID-19

Iohannis a precizat apoi că subiectul drepturilor și libertăților cetățenești e și mai dezbătut de când a izbucnit pandemia de coronavirus.

„În această nouă realitate, statele au fost puse în situația de a găsi abordări echilibrate. Protecția sănătății publice, a dreptului la viață, la integritate fizică, protejarea concomitentă a tuturor celorlalte drepturi și libertăți nu sunt deziderate facil de atins, mai ales când de acestea depind coeziunea socială, încrederea în instituții, eficacitatea acțiunii statului.

Nu este niciodată ușor pentru decidenți să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale, chiar dacă acestea urmăresc scopuri legitime, sunt prevăzute de lege, sunt temporare și proporționale”, a mai susținut Iohannis.

Acesta a punctat că e nevoie de responsabilitate individuală pentru a putea depăși împreună criza sanitară. Trebuie cu toții, de asemenea, să fim conștienți și de îndatoririle care decurg din statutul nostru de cetățeni ai României.

„Idealurile consacrate în Declarația Universală a Drepturilor Omului prind viață în realitatea noastră cotidiană odată cu valorile pe care ni le asumăm și pe care le promovăm, cu atitudinile și comportamentele noastre, în deplin respect față de demnitatea umană. Pentru a trăi armonios în societate, este nevoie de echilibru, iar această zi este un bun prilej de a ne cunoaște mai bine drepturile, libertățile, dar și îndatoririle, de a reflecta asupra lor și de a face tot ce stă în putința noastră pentru ca drepturile celorlalți să fie respectate și protejate”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`