Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: „România a înregistrat progrese, dar mai avem de făcut pași importanți”

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: România a înregistrat progrese, dar mai avem de făcut pași importanți
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 3 decembrie 2021, un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

„Astăzi, atenţia noastră se îndreaptă către persoanele cu dizabilităţi din România, cărora statul român trebuie să le asigure o viaţă în acord cu respectarea drepturilor, a valorilor, a libertăţilor şi a demnităţii umane. Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este un prilej pentru noi toţi de a condamna ferm toate formele de discriminare şi excluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi. Dizabilitatea reflectă mai degrabă modul în care societatea reacţionează la anumite caracteristici individuale, iar persoanele cu dizabilităţi contribuie în mod activ la dezvoltarea societăţii, atunci când beneficiază de susţinerea acesteia”, spune şeful statului în mesaj.

Iohannis: Ziua Persoanelor cu Dizabilități, prilej de a condamna discriminarea și excluziunea socială

Șeful statului mai arată că pentru persoanele cu dizabilităţi pandemia de COVID-19 a însemnat o „nouă barieră în calea dezvoltării şi asigurării bunăstării acestora, alimentând inegalităţile şi exacerbând problemele existente deja”.

Preşedintele Iohannis punctează că educaţia, sănătatea, protecţia socială, mobilitatea, integrarea pe piaţa muncii, participarea socială sunt doar câteva dintre domeniile în care persoanele cu dizabilităţi din România se confruntă cu dificultăţi majore şi că acestea pot fi surmontate doar printr-un efort comun al tuturor actorilor responsabili.

„Implicarea organizaţiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilităţi, implementarea unor măsuri coerente şi dezvoltarea unor mecanisme independente de monitorizare, prin campanii de conştientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt esenţiale în depăşirea situaţiilor dificile pe care acestea le întâmpină. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că fiecare copil este integrat în sistemul educaţional şi că fiecare persoană are posibilitatea de a avea un loc de muncă adaptat nevoilor sale. Schimbările profunde nu se vor manifesta decât atunci când fiecare dintre noi îşi va asuma la nivel personal crezul că suntem cu toţii diferiţi, dar egali. Fiecare persoană poate contribui la dezvoltarea societăţii dacă nu i se pun limite şi este încurajată să facă acest lucru”, spune Iohannis.

„România a înregistrat progrese în ceea ce priveşte incluziunea socială şi economică a persoanelor cu dizabilităţi, dar mai avem de făcut paşi importanţi. Lupta împotriva discriminării şi a marginalizării, complementar cu protejarea drepturilor şi libertăţilor, precum şi cu dezvoltarea de pârghii care să asigure un trai decent trebuie să constituie, în continuare, o prioritate pentru statul român. O societate funcţională este o societate tolerantă, incluzivă, solidară, în care drepturile şi demnitatea umană reprezintă valori absolute. Orice abatere de la aceste principii este fundamental greşită şi trebuie condamnată public pentru a nu permite generarea altor manifestări reprobabile.

Reconfirm angajamentul ferm de a susține toate demersurile care apără și promovează drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și pentru combaterea discriminării și a abuzurilor de orice fel și asigurarea unor condiții de viață echitabile”, afirmă preşedintele Iohannis.

Nicolae Ciucă cere să fie aprobat cât mai curând proiectul privind persoanele cu dizabilități

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a solicitat să fie adoptat cât mai curând proiectul de lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale.

„Este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, o zi consacrată încă din anul 1992 de către Organizația Națiunilor Unite pentru atragerea atenției asupra drepturilor acestor persoane și nevoii de incluziune și echitate. Știu că la nivel guvernamental există un proiect de lege care se găsește în acest moment în analiză la Ministerul Justiției. Proiectul de lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Aș dori, domnule ministru, dacă este posibil ca în perioada imediat următoare să venim cu el la aprobare în ședința de Guvern și să avem legea cât mai curând aprobată, pentru că sunt convins că există o dorință a fiecăruia dintre noi, o așteptare la nivelul societății, astfel încât să legiferăm tot ceea ce înseamnă incluziunea și echitatea persoanelor cu dizabilități”, a declarat premierul, vineri, în ședința de Guvern.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)