Klaus Iohannis: Nu m-am gândit la recrutarea obligatorie pentru armată și nu voi avansa așa ceva (VIDEO)

Klaus Iohannis: Nu m-am gândit la recrutarea obligatorie pentru armată și nu voi avansa așa ceva (VIDEO)
Preşedintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că nu s-a gândit până acum la recrutarea obligatorie în armată și nici nu intenționează să avanseze o astfel de propunere.

Declarația a fost făcută în contextul în care tot Iohannis, recent, afirma că „trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar”. Potrivit Ministerului Apărării, la prima serie din acest an de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României doar 40% dintre candidați au fost admiși.

Iohannis spune că nu ia în calcul recrutarea obligatorie

Întrebat în ce mod se poate consolida rezerva de militari și ce transmite opiniei publice, care mereu când se vorbește despre recrutare se gândește la recrutarea obligatorie, Klaus Iohannis a răspuns: „Nu m-am gândit la recrutare obligatorie și nu voi avansa așa ceva, asta este o chestiune foarte clară. În rest, cred că trebuie să existe mai multă informație și mai multă atractivitate pentru cariera militară, mai multă atractivitate însemnând, evident, și o soldă pe măsura implicării fiecărui militar. Mai multă publicitate – este, cred, important să se facă mult mai multă publicitate pozitivă, adică lumea, mai ales tinerii care ar viza eventual o carieră militară, să știe foarte exact care sunt oportunitățile, care sunt metodele, cum se ajunge acolo, și așa mai departe. Foarte multe chestiuni sunt destul de puțin cunoscute publicului larg”.

Iohannis: Trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar

Recent, în cadrul unui eveniment ce a marcat 20 de ani de când România a intrat în NATO, Iohannis a vorbit despre măsurile pe care trebuie să le ia statul în actualul context internațional tensionat.

„Găzduim structuri NATO operaționale și robuste, iar militarii noștri colaborează și se instruiesc în România împreună cu peste 5.000 de camarazi din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg. (…)

Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate.

În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport”, declarase președintele României, cu acea ocazie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`