Președintele Klaus Iohannis a respins din nou, marți seară în timpul conferinței de presă, scenariul renunțării la cota unică și cel privind introducerii unei taxe de solidaritate pentru marile companii:
„Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate. Această opinie nu am exprimat-o doar acuma este o opinie pe care am exprimat-o în repetate rânduri. Au mai fost încercări de modificate în aceste domenii. Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu. Cota unică nu este cel mai bun mod de a impozita dar pentru un sistem care nu e digitalizat are avantaje practice până nu există o digitalizare funcțională nu cred că se poate introduce alt fel de cotă. Este o discuție care s-a purtat de-a lungul timpului. Pentru a păstrată o transparență ne-am exprimat tot timpul pentru cota unică. Nu este o chestiune de principiu care nu poate fi schimbat este o chestiune de aplicabilitate. După ce finalizăm digitalizarea, evident că discuția se poate relua”
Pe de altă parte, întrebat despre eliminarea cotei unice, cerută de PSD în coaliție, Klaus Iohannis a spus că nu crede că acest lucru va fi posibil în mandatul său:
“Aceste schimbări nu se pot produce în termen scurt, nici nu este de dorit să se producă în termen scurt. Este, sigur, o preocupare constantă a politicienilor să discute despre impozite și taxe, fiindcă dă bine la televizor, însă nu trebuie să dea bine la televizor, trebuie să dea bine în practică, să fie corect și să aducă bani la bugetul statului. Și schimbările prea frecvente la codul fiscal le-am criticat în repetate rânduri, fiindcă dacă se fac modificări prea rapide, care nu sunt bine pregătite, rezultatul nu este deloc bun, dimpotrivă, apar noi și noi sincope, apar excepții și, în loc să funcționeze mai bine sistemul și să se colecteze mai bine impozitele și taxele. Rezultatul unor frecvente schimbări este exact opusul”.
În ceea ce privește măsurile fiscale discutate în coaliție, șeful statului a subliniat că acestea vor fi prezentate după finalizarea dezbaterilor. El a precizat că Guvernul va avea ca obiectiv creșterea unei mai bune colectări fiscale, nu introducerea unor taxe noi pentru mediul de afaceris au pentru români:
„Am discutat aceste proiecte și cu premierul, și cu miniștrii. În primul rând cred că este important de știut că aceste chestiuni vor fi puse în discuție publică și nu se vor hotărî peste noapte, cum se spune. Deci, este încă o etapă de discuții și cu mediul de afaceri, cu sindicatele și așa mai departe. A doua chestiune, nu are rost să speculăm chestiuni care poate nu vor fi niciodată puse în practică, cum ar fi raționalizarea gazului sau alte lucruri pe care nu și le dorește nimeni.
Și dacă au fost discuții, ele au fost la nivel tehnic, pentru că dacă se întâmplă o catastrofă este bine să fii pregătit pentru ea, dar nu lucrăm în acel scenariu. Pe de altă parte, este un lucru cunoscut că există o serie de impozite și taxe care în ultimii ani au fost introduse în alte circumstanțe, poate fără a fi foarte bine fundamentate sau discutate. Deci, se impune o modernizare a întregului cadru, la asta se lucrează. Acestea vor fi prezentate, evident, de guvern, și nu de mine. Eu i-am rugat să le analizeze foarte bine, să nu apară o povară suplimentară pentru oamenii de rând, să nu apară o inhibiție pentru afaceri, ci să apară o corecție care face lucrurile mai transparente, mai corecte și care în definitiv duc la o mai bună colectare a banilor pentru bugetul de stat, o mai bună colectare însemnând că se reduce evaziunea fiscală, ca să fiu foarte explicit”
Șeful statului a precizat că nu se discută despre nici un impozit și nici o taxă pentru oamenii de rând.
„Se discută pentru situații unde până acum au fost reglementări care poate nu au fost suficient de bine gândite, respectiv reglementări care vin să elimine anumite portițe din Codul fiscal”