Legea care trecea Palatul administrativ din Focșani în administrarea Consiliului Județean Vrancea, declarată neconstituțională de CCR

Legea care trecea Palatul administrativ din Focșani în administrarea Consiliului Județean Vrancea, declarată neconstituțională de CCR
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a declarat neconstituțională în ansamblul său legea care prevedea trecerea Palatului administrativ din Focșani în administrarea Consiliului Județean Vrancea, instituție condusă de Marian Oprișan, din proprietatea statului.

CCR a declarat neconstituțională legea care trecea Palatul administrativ din Focșani în administrarea Consiliului Județean Vrancea

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului și din administrarea Instituției Prefectului – Județul Vrancea, în domeniul public al județului Vrancea și în administrarea Consiliului Județean Vrancea este neconstituțională, în ansamblul său”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Proiectul fusese inițiat de deputatul PSD Nicușor Halici, președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților și parlamentar de Vrancea. Inițiativa a fost avizată negativ atât de către Consiliul Legislativ, care a precizat că un asemenea transfer de proprietate se poate aproba doar prin Hotărâre de Guvern, cât și de către Consiliul Economic și Social.

Adoptat tacit de Senat, proiectul avea să treacă de Parlament în 12 iunie, cu 173 de deputați votând „pentru”, 35 „împotrivă” și 85 de abțineri. În aceste condiții, în 2 iulie, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională.

Potrivit G4Media, palatele administrative din municipiile reședință de județ sunt proprietate publică a statului. Clădirile au servit drept sedii ale Partidului Comunist, iar în anul 1990 au trecut în proprietatea statului.Conform Hotărârii Guvernului nr. 706 din 1994, palatele administrative „sunt bunuri proprietate publică de interes național” și sunt administrate de instituțiile prefectului.

Pe lângă instituția prefectului, în aceste imobile funcționează consiliile județene, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, camere de conturi, birouri parlamentare, consilii locale ale municipiilor reședință de județ și, în limita spațiului disponibil, autorități publice autonome, confederații, federații sindicale și redacții ale ziarelor.

Alte decizii luate de CCR miercuri

Tot miercuri,Curtea Constituțională a respins cu majoritate de voturi obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, PNL și USR cu privire la modificările aduse Legii concurenței, prin care șeful statului a fost eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliul Concurenței.

De asemenea, judecătorii CCR au amânat pentru 7 octombriedezbaterile referitoare la obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Guvern și Președinte în ceea ce privește modificările aduse Legii nr. 94 din 1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`