Alegerile parlamentare din 11 decembrie au oferit României o nouă clasă de deputați și senatori, mai puțini decât în perioada 2012-2016 și cu mai multe nume noi. Doar că aceste nume noi nu reprezintă neapărat persoanele apărute brusc în politică, ci în câteva cazuri sunt rude ale foștilor parlamentari care din pricina problemelor penale sau personale nu au mai candidat.
Un astfel de nume este deputatul PSD Andreea Cosma care a și reușit să intre în Parlament după o mișcare fără precedent pentru legislativul românesc. Doi candidați aflați în fața sa pe lista partidului, Cornel Nanu, primarul Comunei Cornu, și Ludmila Sfîrloagă, vicepreședintele CJ Prahova, s-au retras pentru ca această să poată accede.
Andreea Cosma este fiica fostului președinte președinte al Consiliului Județean Prahova, condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare, și sora fostului deputat Vlad Cosma, condamnat la rândul său în același doar la 5 ani de închisoare.
La rândul său, Andreea Cosma este trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. Aceasta este de profesie notar, dar pe lângă cariera de notar a încercat să se afirme şi pe piaţa muzicală, sub numele de scenă ”Deea”, conform România Liberă.
Corina Bogaciu este un alt nume nou care a acces în Camera Deputaților din partea PSD. Însă, aceasta nu s-a făcut remarcată prin proiectele pe care dorește să le implementeze ci prin anumite poze pe care le-a postat în trecut pe Facebook.
De asemenea, presa a relatat după alegerea sa că este fiica unui consilier local din Voluntari, Ion Bogaciu, vărul și nașul de botez al lui Florin Pandele, primarul din Voluntari. Potrivit relatărilor din presă, Bogaciu are doar studii medii, deși ea a trecut în dosarul de candidatură că este de profesie economist. Deşi la examenul de Bacalaureat Alexandra Corina Bogaciu a obţinut media 7,68 (având nota 5,35 la disciplina Limba şi Literatura Română – proba scrisă), tânăra a ocupat prima poziţie pe listele PSD Ilfov, câştigând un fotoliu de deputat.
Ioana Bran este un alt nume care la 30 de ani a ajuns direct în conducerea Camerei Deputaților devenind secretar al Biroului Permanent, poziţie din care va încasa un salariu net de 13.863 lei pe lună. Această numire vine direct de la președintele PSD Liviu Dragnea care a trecut peste faptul că o serie de persoane vechi în partid dorea să ajungă în aceeași poziție. Ioana Bran a mai fost numită și în comisia pentru buget.
Până să ajungă deputat, Ioana Bran a a lucrat în compania tatălui său, Ioan Bran, un cunoscut producător de palincă, proprietar al distileriilor Bran. Acesta i-a găsit un loc la PSD Satu Mare, după ce fiul său, Daniel, a devenit consilier al lui -Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii. Potrivit presei locale, în 2013, Daniel Bran a fost reţinut de DNA pentru o acuzaţie de luare de mită, 500.000 de euro, pentru a facilita rezolvarea unui dosar la ANRP.
Cel mai tânăr membru al noului Parlament vine în schimb de la PNL. Aceasta este deputata Mara Mareș care are doar 24 de ani. Tatăl său, Ioan Mareș, este consilier judeţean PNL şi fost preşedinte PDL Făgăraş. El este un om de afaceri de succes, îmbogățindu-se din cultivarea cartofilor.
Potrivit declarației sale de avere, Ioan Mareş a cheltuit în ultimii opt ani aproximativ 100.000 de lire sterline pentru taxele de studiu (liceu și facultate) și chiria fiicei sale la Londra. Nevoia de fețe noi pe listele PNL, dorite de președintele Iohannis, a venit ca o mănușă pentru familia Mareș. Puternicul baron local i-a făcut loc fiicei sale, ejectându-l de pe liste pe Gheorghe Ialomițianu (57 de ani), fost ministru de Finanțe în Guvernul Boc.
Dar nu în toate cazurile, copii sunt cei care beneficiază de ajutorul părinților pentru a ajunge în funcții politice importante. În Maramureș, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este cel care a impus-o pe mama sa pe prima poziție pe lista de deputați a PNL. Cătălin Cherecheș a câștigat alegerile locale fiind în arest preventiv, într-un dosar de luare de mită.
Alți parlamentari au confirmat deja moștenirea primită de la părinți. Adrian Mocanu a obținut un nou mandat de deputat de Buzău, din partea PMP. În 2012, el a candidat din partea PSD, pe listele USL, într-un colegiu la Camera Deputaților, care se suprapunea cu colegiul de la Senat în care a candidat tatăl său, Victor Mocanu. Între timp, tatăl s-a retras din politică, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție.
Și în rândurile deputaților ce reprezintă minoritățile naționale se practică această modă a nepotismului. Rutenii vor fi reprezentați în Legislativ de Iulius Firczak, fiul fostului deputat al rutenilor din ultimii 16 ani, Gheorghe Firczak. Acesta a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în anul 2015, tocmai pentru că în perioada 2008-2012 şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. Anul acesta, cu ANI pe urmele lui, Firczak a renunţat la Parlament, însă i-a făcut loc fiului – Iulius Marian Firczak. Acesta a fost repartizat în Comisia pentru buget a Camerei Deputaților.
Uniunea Polonezilor va fi reprezentată de Victoria Longher, soția fostului deputat al aceleiași minorități, Ghervazen Longher (2000-2013). În luna iunie 2014, Ghervazen Longher a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de conflict de interese. El i-a angajat ilegal, la Camera Deputaților, pe fratele și sora sa.
Italienii din România au decis să-l înlocuiască pe fostul deputat Mircea Grosaru, decedat chiar în timpul mandatului, cu fiul acestuia, Andi Gabriel Grosaru.