Nicușor Dan, clarificări despre referendumul propus: Dacă va fi aprobat de Consiliul General luni, el trebuie să aibă loc, potrivit legii și Constituției

Nicușor Dan, clarificări despre referendumul propus: Dacă va fi aprobat de Consiliul General luni, el trebuie să aibă loc, potrivit legii și Constituției
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat că referendumul propus de el va trebui să se desfășoare, „potrivit legii și Constituției”, dacă este aprobat de Consiliul General în ședința de luni.

Nicușor Dan, clarificări despre referendumul propus

Edilul a făcut mai multe precizări despre referendumul propus pentru bucureșteni.

„Dacă va fi aprobat de Consiliul General în ședința de luni, referendumul trebuie să aibă loc, potrivit legii și Constituției. ⁠Suveranitatea națională aparține poporului român care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum – articolul 2 din Constituție și legea 3/2000”, afirmă Nicușor Dan, joi, într-o postare pe Facebook.

„Pentru a facilita desfășurarea referendumului în aceleași secții de votare cu cele pentru alegerile prezidențiale și pentru limitarea costurilor, Guvernul trebuie să dea o reglementare, așa cum a făcut-o în mai multe rânduri, de fiecare dată cu foarte puțin timp înainte de alegeri”, a adăugat oficialul.

Ce a spus despre situațiile din trecut

Primarul Capitalei a amintit că în ultimele două decenii au avut loc mai multe referendumuri.

„Referendumul național din anul 2009 inițiat de președintele Traian Băsescu (cu tema Parlament unicameral și Parlament cu maxim 300 de persoane) s-a desfășurat în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale (22 noiembrie 2009). OUG nr. 103 din 30 septembrie 2009 (prim-ministru Emil Boc), publicată în Monitorul Oficial nr. 656 din 2 octombrie 2009, introduce art. 15 indice 1 în Legea nr. 3/2000, pentru a facilita desfășurarea referendumului național simultan cu alegerile generale, în cadrul acelorași secții de votare, cu operaţiunile electorale îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale.

Referendumul local din anul 2018 inițiat de Consiliul Județean Olt pentru atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt s-a desfășurat în aceleași zile cu referendumul național de revizuire a Constituției inițiat de Coaliția pentru Familie (6-7 octombrie 2018). OUG nr. 86 din 18 septembrie 2018 (prim-ministru Viorica Dăncilă), publicată în Monitorul Oficial nr. 799 din 18 septembrie 2018, introduce art. 15 indice 2 în Legea nr. 3/2000, pentru a facilita desfășurarea referendumului local simultan cu referendumul național, în cadrul acelorași secții de votare, cu operaţiunile electorale îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale.

Referendumul național din anul 2019 inițiat de președintele Klaus Iohannis pe tema justiției s-a desfășurat în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European (26 mai 2019). OUG nr. 29 din 8 mai 2019 (prim-ministru Viorica Dăncilă), publicată în Monitorul Oficial nr. 358 din 8 mai 2019, modifică art. 15 indice 1 din Legea nr. 3/2000, pentru a introduce clarificări legislative suplimentare în vederea facilitării desfășurării referendumului național simultan cu alegerile generale”, a mai declarat Nicușor Dan în aceeași postare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`