Primăria Capitalei a deblocat elaborarea noului Plan Urbanistic General, care stătea blocată încă din 2014. Primarul general, Nicușor Dan, a declarat pentru B1 TV că o primă versiune a acestui PUG ar trebui să fie gata la finele acestui an. Totodată, el a respins acuzațiile că a blocat dezvoltarea orașului. „În zona imobiliară suntem exact cum eram în anii ’90: avem corupție, dar nu avem corupți”, a mai susținut Nicușor Dan, pentru B1 TV.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
„E un contract pe care Primăria l-a început. Achiziția s-a făcut în 2012 și contractul a început în mare viteză în 2013 și s-a blocat în 2014 și de atunci a rămas blocat până în zilele noastre. A fost o muncă juridică și administrativă să descâlcim ce e acolo și acum am semnat cu Universitatea de Arhitectură din București și cu numele unui consorțiu în care mai sunt câteva firme internaționale actul adițional la contract. În baza contractului și actului adițional se va realiza noul Plan Urbanistic General al Bucureștiului.
Termenul e finele lui 2023 de predare a primei versiuni. Apoi urmează procedura de avizare la cele 20-30 instituții care trebuie să-l avizeze. Asta probabil se va întâmpla în 2024. Am avut discuții și la Ministerul Dezvoltării și Ministerul ne-a asigurat că va urgenta procedura de avizare, așa încât Bucureștiul să aibă un plan urbanistic, adică o reglementare a ce se contruiește pe întreaga sa suprafață”, a declarat Nicușor Dan.
Acesta a precizat că vechiul PUG era bun, dar nu era respectat: „PUG-ul din anii 2000 a fost foarte bun, a fost realizat de un alt colectiv de la Universitatea de Arhitectură. A fost un plan foarte bun, dar nu a fost respectat. El prevedea niște obiective starategie, o nouă autogară, lucruri care nu s-au întâmplat. Între timp, orașul a evoluat și trebuie să ținem cont de aceste dezvoltări. PUG-ul nici azi nu e rău, ce e rău în urbanismul din București e că s-au dat câteva mii de așa-numite PUZ-uri prin care s-a derogat de la acest PUG. De exemplu, pe o stradă de 7 metri lățime PUG-ul zicea P+2 și la Consiliul General s-a dat PUZ pentru P+7 și câteva mii de astfel de exemple au nenorocit orașul. S-a aglomerat în foarte multe zone și de aici alte probleme: trafic, lipsa de școli, grădinițe, dispariția a sute de hectare de spațiu verde”.
Nicușor Dan a mai afirmat că însuși Inspectoratul de Stat în Construcții funcționează într-o clădire „nelegală”.
„Avem mai multe litigii cu ei. Eu e 15 ani spun același lucru. Noi, când eram la Asociația Salvați Bucureștiul, în 2009, am solicitat pe baza legii de acces la informații o situație cu controalele pe care le-au făcut în 2008 și 2009. Făcuseră vreo 200 de controale în București și din 200 de controale, documentații de urbanism și autorizații, găsiseră vreo 100 nelegale. E o problemă uriașă! Și ce ua făcut? Și-au redus numărul de controale în următorii ani!”, a mai spus primarul Capitalei.
Dan crede că se poate vorbi de corupție în cazul autorizațiilor de construcție date pe care, ulterior, instanța le declară ca fiind ilegale: „Când tu ai un arhitect-șef care a dat 30 – 50 de uatorizații și la toate a dat metri pătrețai în plus nu poate fi o simplă greșeală. Nu trebuie să te duci până la dovadă care să spună ”cineva i-a dat (șpagă)”, pur și simplu e un abuz de funcția publică și asta cu foloase necuvenite pentru altul, cum spune legea”.
„În zona imobiliară suntem exact cum eram în anii ’90: avem corupție, dar nu avem corupți”, a mai declarat Nicușor Dan.
Totodată, acesta a respins acuzațiile că a blocat dezvoltarea Capitalei: „N-am blocat nimic. Am dat peste 1.000 de autorizații în doi ani, acolo unde are primarul competențe, iar primarii de sector au dat, cred, peste 10.000 de autorizații acolo unde au ei competențe”.
„S-a blocat în zona de PUZ-uri unde cineva vrea să contruiască altceva decât ce prevede PUG-ul. Când tu transformi industrial în rezidențial, sunt niște legi care sistematic n-au fost respectate. Legea spațiilor verzi urbane spune că dacă transformi o zonă industrială în rezidențială trebuie să asiguri viitorilor locuitori din zonă 20 de metri pătrați de spațiu verde. Asta nu s-a respectat pe niciun proiect venit la noi. Nu pot eu să propun Consiliului General să voteze niște PUZ-uri ilegale”, a mai declarat primarul general al Capitalei, pentru B1 TV.