Nicușor Dan, președintele ales al României este așteptat la Ministerul Finanțelor, unde va purta discuții cu privire la situația deficitului fiscal. Întrevederea a fost programată în contextul ultimelor estimări ale Comisiei Europene referitoare la situația fiscal-bugetară.
Comisia Europeană a publicat, luni, 19 mai, la o zi după alegerile prezidențiale, prognoza de primăvară. Conform documentului, bazat pe analiza experților de la Bruxelles, România va avea deficit de 8,6% din PIB, la finalul anului 2025. Este o veste proastă, în condițiile în care, potrivit angajamentelor asumate, deficitul ar trebui redus, la finalul acestui an, până la 7%.
Președintele ales Nicușor Dan, a definit, luni seara, în emisiunea „Bună, România” cu Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, prinmele trei priorități ale mandatului său. Principala problemă pentru care va căuta soluții este reducerea deficitului bugetar. Numirea viitorului premier și asumarea obiectivelor de securitate sunt celelalte priorități identificate de viitorul șef al statului
„Mai întâi trebuie să ne uităm la termenul scurt, pe termen scurt avem deficitul, o problemă foarte serioasă. Bineînțeles, suntem într-un context geopolitic complicat, cu un război la graniță, cu un efort european, trebuie ca România să se armonizeze cu statele europene pe toate chestiunile de securitate, inclusiv cu programul de înarmare.
Al treilea lucru, bineînțeles, e formarea Guvernului. Primul și al treilea lucru sunt interconectate. Nu aș vrea să fiu un președinte care spune: iată, un prim-ministru și de aici descurcați-vă! Aș vrea ca de und evom tăia banii și de unde rezolvăm problema asta să fie și responsabilitatea mea”, a declarat Nicușor Dan.
În 2024, România a avut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% din PIB. Totodată, țara noastră se confruntă cu cel mai grav dezechilibru fiscal de la criza din 2009, potrivit Economedia. Luni, 19 mai, Comisia Europeană a publicat noua prognoză, conform căreia România va avea deficit de 8,6% din PIB, la finalul anului 2025.
Noua prognoză indică un derapaj mai mare decît precedenta estimare a Comisiei, care vedea un deficit de 7,9% pentru țara noastră în acest an.
Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează că România va avea o creștere economică foarte redusă, de 1,4%, în acest an, de la un avans economic de 0,8% în 2024. Nici această prognoză nu este de natură să dea speranțe, fiind mai pesimistă decât cea anterioară, când se estima un avans de 2,5% al economiei României în 2025.