Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut, luni, premierului Ludovic Orban și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să-și prezinte demisiile. Liderul social-democrat a dat de înțeles că ei doi sunt vinovați pentru tragedia din Piatra Neamț și acum, în loc să-și recunoască vina, aruncă resonsabilitatea pe medici.
11 pacienți COVID-19 intubați au murit după un incendiu izbucnit în secția de Terapie Intensivă a spitalului județean din Piatra Neamț. Alți șase bolnavi sunt în stare gravă, ei fiind acum sub tratament la Spitalul mobil de la Lețcani. Un medic anestezist și o asistentă ce au sărit în flăcări să salveze pacienții au suferit arsuri. Anestezistul, aflat în stare gravă, a fost transferat la o clinică din Belgia.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, le-a cerut premierului Ludovic Orban și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să-și prezinte demisiile. El i-a acuzat pe cei doi că, după tragedia de la Piatra Neamț, au încercat să paseze vina pe medicii-șefi de la Terapie Intensivă pentru propriile lor decizii aberante. Ciolacu a insistat că medicii, cei care salvează vieți, ar trebui ajutați să-și facă merseria, nu să fie hăituți.
„Ajunge cu cinismul! Orban și Tătaru – dați-vă demisia!
Nu pasați vina pe medicii-șefi de la secțiile ATI pentru aberațiile voastre! Nu ei sunt vinovați pentru deciziile voastre aberante!
Medicii sunt cei care salvează vieți. NU voi! Ei trebuie ajutați să-și facă meseria, nu hăituiți!
#pactpentrusanatate”, a scris liderul PSD Marcel Ciolacu, luni după-amiază, pe Facebook.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Un incendiu izbucnit în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț s-a soldat, inițial, cu decesul a șapte pacienți infectați cu coronavirus care erau intubați. Luni, bilanțul tragediei a ajuns la 11 victime.
Alți șase pacienți COVID-19, care se aflau în salonul alăturat celui distrus de incendiu, au fost transferați la Spitalul mobil de la Lețcani și se află în continuare în stare gravă.
„Sperăm că strădaniile noastre nu sunt zadarnice, dar rezultatul final nu depinde doar de noi, ci şi de organismul acestor persoane”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.
Un medic anestezist și o asistentă au suferit arsuri după ce au sărit în flăcări în încercarea disperată de a salva pacienții. Medicul Cătălin Denciu se află în starea cea mai gravă, având arsuri de gradul 2 și 3 pe 70-75% din suprafața corpului. Duminică, el a fost transportat la Spitalul militar Regina Astrid din Belgia.
„S-a efectuat o procedură de dializă, s-a efectuat echilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Sunt critice cele trei zile. Este o procedură de protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi, ținem legătura”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Lucian Micu, managerul spitalului din Neamț, a anunțat că marți își va depune demisia: „Prezența mea în funcția de manager al Spitalului nu mai ajută la acest moment cu nimic. A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost”.
El a mai precizat că: „Din păcate, politica este în tot și în toate. O pot înțelege. Așa este de 30 de ani încoace. De pe scaunele confortabile din birouri lucrurile stau diferit. Când ești lângă patul bolnavului vezi realitatea. Activitatea medicală dintr-un spital este în subordinea Ministerului Sănătății, iar activitatea administrativă este în subordinea autorităților publice locale. Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze – pacienții”.
Spitalul Județean din Piatra Neamț a schimbat opt manageri în ultimul an, printre care un patron de pompe funebre.