Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat, la propunerea primarului Robert Negoiță, două proiecte de hotărâre prin care cere primarului general, Nicușor Dan, majorarea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor privind spațiile verzi: fapte precum defrișarea arborilor să fie sancționate cu amenzi între 4.000 și 5.000 de lei, față de 50-100 de lei cât sunt în prezent, iar schimbarea destinației spațiului verde să fie amendată cu 2500 până la 5000 de lei.
Votul a fost dat în contextul în care Nicuşor Dan a vizitat zona retrocedată din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), a remarcat faptul că nu a mai văzut niciodată atât de mulți copaci tăiați ilegal și a spus că va veni cu o soluție în șase săptămâni. Două luni au trecut, însă, de atunci.
Astfel, sunt propuse amenzi între 4.000 și 5.000 de lei pentru fapte precum defrișarea arborilor și arbuștilor fără avize, tăierea ramurilor, fixarea de reclame pe copaci, deversarea de substanțe toxice, nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, deteriorarea aleilor, stâlpilor de iluminat sau transplantarea arborilor și arbuștilor fără aviz.
În plus, amenzile pentru distrugerea florilor, degradarea mobilierului stradal sau depozitarea deșeurilor pe spațiile verzi ar trebui să crească de la 50-100 de lei la 1000-1500 de lei.
Însă, ca amenzile să crească, e nevoie de o aprobare din partea primarului general Nicușor Dan.
Administrația Sectorului 3 îi mai cere primarului general modificarea unei hotărâri de consiliu general prin care „reducerea suprafeței sau schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2500-5000 lei”. De asemenea, cei care schimbă destinația spațiului verde vor fi obligați să aducă terenul la starea inițială.
„Am propus creșterea amenzilor de 100 de ori, de la 50 de lei, la 5000 de lei. Dar chiar și așa, tot puțin este puțin pentru defrișarea copacilor în București, dar atât este pragul maxim pe care îl prevede legea. Mai mult, am propus sancționarea drastică a celor ce nu respectă statutul spațiilor verzi și le schimbă destinația. Ce e important aici de menționat este că putem da aceste amenzi de fiecare dată când constatăm acest lucru”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.
Propunerile au fost înaintate în contextul defrișărilor care se fac în zona retrocedată a Parcului IOR. Zona a fost retrocedată de Primăria Generală pe vremea când aceasta era condusă de Adriean Videanu. În 2019, instanța a decis că actul de retrocedare este nul. Primăria Sectorul 3 a câștigat astfel pe fond, dar a făcut recurs inclusiv Primăria Generală.
Administrația Sectorului 3 nu a mai avut calitate procesuală pentru că nu era proprietar al terenului la data retrocedarii, ci Primăria Generală. Prim urmare, Primăria Generală, confusă acum de Nicușor Dan, poate să ducă mai departe acțiunea în instanță pentru a recupera terenul.