Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat miercuri, pentru B1 TV, de ce a renunțat la intenția de a modifica regulamentul de organizare și funcționare a CNATDCU, organismul care verifică plagiatul în tezele de doctorat. Acesta a punctat că a considerat bune propunerile sale, dar a înțeles răspunsurile primite în urma consultării publice și se conformează. Cîmpeanu a mai spus că dacă tot actualele reglementări sunt considerate bune, nu vor fi schimbate cât timp va fi el ministru.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Regulamentul CNATDCU nu va mai fi modificat. Explicațiile ministrului Cîmpeanu

Întrebat ce l-a determinat să renunțe la intenția sa, ministrul Educației a afirmat: „Răspunsurile pe care le-am primit în consultarea publică, în mod firesc. Toate au fost împotriva acestor modificări”.

Despre acuzațiile că i-ar fi favorizat pe plagiatori prin aceste modificări, ministrul a spus: „E o acuză generică. Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr”.

„Eu am beneficiat de susținerea acestor modificări de către președintele CNATDCU, președintele Academiei Românie, Ioan Aurel Pop, care a spus asumat, sub semnătură, că sunt foarte bune aceste modificări. Am beneficiat de declarațiile publice, publice ale dlor academicieni Marius Andruh și Mircea Dumitru, prin care au spus ”da, modificările sunt foarte bune, ne-am consultat, am avut discuții, Ministerul a răspuns solicitărilor noastre de modificare, totul e foarte bine”.

Apoi s-a întâmplat ceva și totul s-a întors cu 180 de grade, pot să înțeleg acest lucru. Îmi e mai greu să înțeleg de ce nu e bine atunci când am propus, de exemplu, pentru a consolida transparența, ca la ședițle CNATDCU să participe un reprezentant al studenților doctoranzi. Nu am înțeles de ce nu e bine să analizezi o teză de doctorat in integrum. Mi s-a spus că nu se poate, or eu știu că un conducător de doctorat analizează teza integral și-și asumă acest lucru prin semnătură. A doua oară comisia de susținere a tezei analizează toată teza și-și asumă asta prin semnătură și dă un calificativ, a treia oară comisia de pecialitate CNATDCU analizează toată teza in integrum și, dacă există o sesizare de plagiat, deja nu se mai poate analiza in integrum.

Cu alte cuvinte, eu am gândit… Dacă am greșit, îmi cer scuze, am și retras propunerea. Se pare că am greșit, dar am gândit așa: dacă există o sesizare de palgiat că Ionescu l-a copiat pe Popescu în cele 6 pagini, te uiți la 6 pagini în prezent. Eu am zis: uită-te la toată teza, că am stabilit că furtul de idei e și mai periculos decât furtul de cuvinte. Am mers pe principiul că dacă cienva a furat în cele 6 pagini, e posibil să fi furat și în a șaptea, și a opta, și la pagina 183. N-am înțeles de ce, dar dacă toată lumea a spus că nu e bine, am renunțat la ideea mea.
Au fost și măsrui de separare clară între componenta științifică, de conținut, care trebuie să rămână la CNATDCU, și componenta administrativă, deoarece colegii ei profesori, academicieni, competenți pe domeniul lor, nu trebuie să aibă și competențe juridice și administrative. Ministerul Educației își asumă deciziile. Am înțeles că nu sunt dorite aceste clarificări pe care eu le-am considerat bune, dar am înțeles și le-am retras”, a mai declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Ultima oră
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate