Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că peste 200.000 de elevi nu au putut participa la cursurile online. Acesta a precizat că profesorii vor primi bani pentru a participa la „acţiuni remediale”, în funcţie de numărul de ore lucrate. Cîmpeanu a mai spus că școlile vor rămâne închise și cursurile se vor ține în continuare online în următoarele trei săptămâni.
Duminică, ministrul Educației a susținut că sunt 7.203 școli în România care trebuie să fie chestionate prin sistemul informatic integrat, dar, potrivit raportărilor la nivelul zilei de vineri, „237.000 de elevi, respectiv 286.000 de elevi nu au avut acces la mijloace informatice, respectiv internet”. Noi cifre vor ajunge luni la minister.
În acest context, Sorin Cîmeanu a precizat că e nevoie ca profesorii să depună ceva eforturi în plus pentru a compensa aceste pierderi.
„Este esenţial să putem relua şcoala în format fizic pentru a evalua ce pierderi au înregistrat elevii, din perspectiva a ceea de a asimilat elevul. E nevoie de o identificare particularizată peste care să intervii cu acţiuni remediale. Am identificat deja sursele de finanţare”, a declarat Cîmpeanu, pentru Antena 3.
„Cu siguranţă profesorii vor primi bani, conform cu volumul orelor de acţiuni remediale pe care le vor presta”, a punctat ministrul.
Cîmpeanu a mai afirmat că școala se va desfășura online și în următoarele trei săptămâni.
„Poziția Ministerului Educației a fost foarte clară: îmi doresc reluarea semestrului doi, în format clasic din data de 8 februarie, sub rezerva analizei evoluției epidemiologice a ratei de infectare. De asemenea trebuie să vedem disponibilitatea personalului din învățământ pentru vaccinare. Cert este că următoarele trei săptămâni se vor desfășura online, adică perioada cuprinsă între 11 ianuarie și 29 ianuarie. Semestrul unu va fi finalizat online”, a mai declarat ministrul Educației.
De altfel, ministrul Educației a vorbit de mai multe ori despre pierderile generate de învățământul online.
„Învățământul online a generat pierderi care ar trebui compensate într-o cât mai mare măsură”, a declarat el vineri, pentru B1 TV.
Cîmpeanu a afirmat atunci că elevii vor face ore suplimentare de educație remedială pentru a recupera materia: „Ministerul Educației va crea cadrul, va găsi sursele de finanțare pentru plata acestor ore de educație remedială. Dacă stai multe ore la școală trebuie să găsești soluții și pentru o masă în timpul acestor ore. Sunt foarte multe variante, incluse într-un pachet integrat de acțiuni remediale. Anul școlar se va încheia și concursurile naționale se vor susține”.