Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a insistat, din nou, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci ocupaționale, așa cum se întâmplă în toate statele UE și NATO. El a mai spus că niciun partid n-ar trebui să capitalizeze politic pe seama acestui subiect.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care PNL, PSD și UDMR, deși au o majoritate de peste 70% în Parlament, n-au adoptat nici acum reforma pensiilor speciale. Termenul inițial pentru îndeplinirea acestui jalon din PNRR era 31 decembrie 2022. Și există temerea că aceste partide ar fi mai degrabă dispuse să lase România fără o tranșă de bani din PNRR decât să ducă la îndeplinire acest jalon.
Temerile au fost alimentate de recente declarații făcute de Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, care au susținut că o reformă a pensiilor speciale radicală, cum ne-am asumat prin PNRR, ar duce la pensionări în masă în justiție, servicii, apărare și ordinea publică.
Declarațiile lui Ciucă au mai fost făcute în contextul în care USR acuză insistent că are depuse în Parlament proiecte de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor, care sunt blocate de PSD și PNL. Liderul partidului, Cătălin Drulă, a susținut de mai multe ori că Ciucă însuși are un interes direct ca aceste privilegii să nu se desființeze, premierul având o pensie specială de 18.000 de lei pe lună.
„La nivelul Ministerului Apărării s-a făcut un proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greşeală când s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. Spun din nou, cu toată responsabilitatea, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaţionale, de serviciu. Așa e în toate ţările din UE şi din NATO”, a declarat premierul Nicoale Ciucă, aflat la Chișinău.
El s-a arătat apoi deranjat că alți politicieni vorbesc despre pensiile militare: „Nu cred că e oportun absolut deloc pentru niciun partid să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un asemenea moment”.
Ciucă a mai spus că oamenii din sistemul de apărare trebuie să aibă încredere pentru a-şi face treaba cu profesionalism: „Ei sunt cei la care, de la cetăţean până la Guvern, apelează de câte ori situaţia o impune”.
Declarațiile lui Ciucă par să confirme afirmații făcute anterior de Cristian Ghinea (USR), fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, principalul om care a lucrat la PNRR: „Boloș ar trebui să pună la masă pe toți miniștrii ăștia și să zică: Dom-le, hai să agreăm. Ei sunt un fel de sindicaliști șefi. Ăla de la Apărare: nu se aplică la noi, pensiile militarilor sunt câine lup! (…) Bode spune: La mine nu se aplică! Predoiu: La mine nu se aplică! Și Boloș, pentru că e problema lui până la urmă, el e ministru coordonator pentru PNRR, vine și spune ”nu suntem o țară sălbatică”. Oamenii ăștia nu au niciun fel de considerație față de pensionari, de fapt, pentru că altfel să explice ei această diferență”
Subiectul pensiilor speciale devine tot mai acut pe zi ce trece, în condițiile în care România se apropie de negrul scenariu în care va pierde miliarde din PNRR pentru că problema acestor privilegii nu e rezolvată. USR presează pe subiect și de săptămâni bune acuză PSD și PNL că doar mimează că vor să facă reforma. Partidul de Opoziție susține că are proiecte de lege depuse în Parlament de desființare a pensiilor speciale, dar acestea sunt blocate de PSD și PNL.
„Avem două legi depuse de USR, una pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor (…) și dl Ciolacu o ține la sertar, una de desființare a pensiilor speciale ale primarilor. Dacă ar fi cât de cât serioși… și l-am provocat pe dl Ciolacu să arate bărbăție politică și să spună ”da, cred că trebuie să aibă parlamentarii și primarii pensii speciale” dacă asta crede. Dacă nu, să adoptăm proiectele USR care sunt valide constituțional, nu e nicio problemă cu ele.
Pe lângă asta, știm că dl Ciucă are pensie specială de 18.000 de lei, iar pensia medie a fost anul trecut 1.775 de lei. Pensia medie contributivă e de 10 ori mai mică decât pensia dlui Ciucă”, declara Cătălin Drulă, pentru B1 TV, pe 15 martie.
Miercuri, din coaliția de guvernare au venit primele semnale că, într-adevăr, s-ar putea ca reforma să nu se mai facă.
„Dacă în acest moment noi luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile din România”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Un discurs similar a avut și Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta a punctat că dacă se ia decizia „radicală” de reformare a sistemului de pensii speciale, „atunci trebuie, în egală măsură, asumat şi consecinţa migrării forţei de muncă sau a destabilizări acestor mari servicii publice de care România are nevoie”.