Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost votat miercuri pentru a fi președintele Senatului și în noua legislatură, fiind prima persoană care primește două mandate consecutive de șef al Senatului.
În discursul de după investitură, Tăriceanu a tras mai multe directive și a indicat mai multe direcții pe care dorește ca Parlamentul să meargă.
"Votul dat de români în 11 decembrie ne oferă o legitimitate reînnoită. (…) Un nou Parlament, cu legitimitatea reconfirmată, este un lucru esenţial pentru orice stat de drept şi pentru orice democraţie. Un principiu fundamental al democraţiei va trebui să fie reconfirmat în noua legislatură – anume controlul şi echilibrul reciproc al puterilor în stat. Parlamentul răspunde în faţa românilor, cetăţenilor care i-au acordat votul de încredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevăraţii stăpâni ai României şi nu de conducătorii vremelnici ai unor instituţii. Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale. Parlamentarii nu au şef şi nu au mandat imperativ" a afirmat Tăriceanu.
"Dacă ne dorim mai multă democraţie, trebuie să avem un Parlament activ în a-şi exercita rolul său constituţional. Ne aflăm în faţa unui moment decisiv pentru România şi pentru viitorul ţării noastre. Este momentul în care decidem dacă România este un stat suveran, în care deciziile importante se iau în ţară, de către cei pe care românii îi aleg sau dacă este un stat de mâna a doua, în care deciziile sunt dictate de alţii şi executate de oameni numiţi şi nu aleşi. Trebuie să revenim la normalitatea unei democraţii liberale în care Guvernul este politic, adică ales prin votul parlamentarilor şi exprimând şi respectând voinţa poporului manifestată la alegeri. Este momentul în care decidem dacă Parlamentul îşi asumă rolul constituţional şi este o instituţie puternică sau este o instituţie controlabilă, mai degrabă cu rol decorativ", a continuat președintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu, după realegerea în fruntea Senatului: "Parlamentul nu este multinaţională, controlul trebuie exercitat de adevăraţii stăpâni ai ţării"
#DIRECT_ONE_ispq40#
Tăriceanu a mulțumit tuturor celor care l-au votat și i-au oferit încredere pentru continuarea șefiei Senatului, afirmând că a fost un vot pentru normalitate.
"Vă mulţumesc pentru votul de încredere pe care mi l-aţi acordat în această funcţie extrem de onorantă. Vreau să vă urez bine aţi venit şi unora dintre dumneavoastră bine aţi revenit. Fiecare dintre dumneavoastră sunteţi aici pentru că românii v-au votat, iar acest vot vă responsabilizează. Românii îşi pun speranţa în noi şi nu vreau să le dezamăgim încrederea. Au fost mulţi care au descifrat în fel şi chip votul din 11 decembrie. Dincolo de interpretări partizane, votul din 11 decembrie a fost un vot pentru normalitate, a fost un vot din partea a milioane de români care simt că nu beneficiază de pe urma creşterii economice, a fost un vot din partea românilor care vor ca drepturile şi libertăţile lor să fie respectate. Este rolul nostru să acţionăm pentru a ne duce la bună îndeplinire mandatul" a precizat copreședintele ALDE.
Tăriceanu a reiterat și mesajul exprimat de Dragnea după preluarea mandatului de președinte al Camerei Deputaților și anume că Parlamentul trebuie să ă exercite un rol activ de control al instituţiilor de forţă.
"Parlamentul trebuie să îşi exercite un rol activ de control al instituţiilor de forţă. Conducerea acestor instituţii sau conducerile acestor instituţii nu sunt alese democratic, după cum ştiţi, şi funcţionarea lor este de multe ori, prin natura rolului pe care şi-l asumă, netransparentă. Este o vorbă pe care o cunoaşteţi mulţi – puterea corupe iar puterea absolută corupe absolut. Am văzut în ultimii ani cum unele instituţii de forţă au acţionat ca şi cum puterea lor nu are limite. Trebuie să constat, din păcate, rolul decorativ în ultimii patru ani al unor comisii parlamentare de control al instituţiilor de forţă. Acest lucru trebuie să se schimbe iar Parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-şi exercita rolul pe care îl are. Inclusiv din punct de vedere legislativ, Parlamentul trebuie să îşi asume reglementarea mai strictă a acestor activităţi, a acestor instituţii şi scoaterea la lumină a unor acţiuni şi activităţi pe care acestea le desfăşoară, inclusiv prin legi cum este cea privind înfiinţarea unei autorităţi naţionale pentru interceptarea comunicaţiilor" a afirmat Tăriceanu în plen.