Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat, marți, că procesul pe care l-a deschis la CJUE împotriva „abuzului de drept” comis de Consiliul Uniunii Europene e cea mai rapidă și sigură modalitate prin care România poate fi primită în Schengen. Însă demersul său are nevoie, pentru a căpăta greutate, și de implicarea Parlamentului European, or pentru a convinge instituția în acest sens trebuie ca un număr cât mai mare de români să se implice. Prin urmare, Tomac a lansat o campanie de strângere de semnături. Cei interesați pot semna online pe romaniainschengen.ro.
„Le cer românilor să fie alături de noi pentru un demers important pe care l-am lansat.
Am semnalat la CJUE această nedreptate. Din păcate, nicio instituiție nu a dorit să corecteze acest abuz de drept, prin urmare, înainte de a expira cele 60 de zile în care poate fi contestat un act al Consiliului UE, în calitate de eurodeputat am făcut eu această acțiune la CJUE împotriva consiliului UE.
Noi am făct primul pas și cred cu toată tăria că această acțiune e singura modalitate în care România într-un termen rezonabil va putea să se bucure de toate drepturile pe care le au toate celelalte state membre care se bucură de libera circulație în UE.
Această acțiune, însă, are nevoie de sprijinul fiecărui român. Nu e suficient ca eu să reclam acest abuz de drept al Consiliului UE, generat de blocajul Austriei, e nevoie ca împreună să convingem Parlamentul European să intervină ca reclamant privilegiat în acest proces. Pentru a convinge Parlamentul am nevoie de susținerea românilor. De aceea lansez această campanie prin care invit românii să susțină, printr-o semnătură depusă online pe romaniainschegen.ro, unde foarte simplu în maxim un minut oricine poate intra își lasă datele cum sunt în regulamentul Parlamentului European și semna această petiție, prin care cerem Parlamentului European să ne susțină procesul deshcis la CJUE”, a declarat Eugen Tomac.
Acesta a insistat că procesul pe care l-a deschis la CJUE e singura modalitate prin care poate fi deblocat mai repede accesul nostru la Schengen.
Europarlamentarul a insistat apoi că România e victima unui abuz de putere și a detaliat articolele de tratate ce au fost încălcate prin refuzul Austriei și, implicit, al Consiliului Uniunii Europene de a ne primi în Schengen.
„Consiliul UE prin acest blocaj, prin neacceptarea României în Schengen, a comis un abuz de drept, s-au încălcat mai multe articole din Tratatul de funcționare a UE și din Tratatul UE.
S-a încălcat Tratatul nostru de aderare. Aici lucrurile sunt clare, că sunt evidențiate în art 4, alin 2 din Tratatul de aderare, unde se spune clar că atunci când România va îndeplini criteriile va fi invitată în Shengen.
Consiliul UE a încălcat articolul 4 alin 3 din Tratatul EU care evocă principiul cooperării loiale între state. (…)
S-a încălcat art 13 alin 2 din Tratatul de funcționare a UE în ce privește principiul cooperării loiale între instituții: „fiecare instituție acționează în limitele atribuțiilor conferite prin tratate, în conformitate cu procedurile, condițiile și scopurile prevăzute de acestea, instituțiile cooperează unele cu altele în mod loial”, or ce a făcut Austria șim implicitm Consiliul EU demonstrează că se încalcă acest articol”, a explicat Tomac.
„Piața unică europeană înseamnă libertatea de ciulație a persoanelor, a bunurilor, a capitalurilor și a serviciilor, or nouă ne sunt încălcate două libertăți fundamentale ale UE precum libertatea de circulație a persoanelor și bunurilor.
România pierde anual peste 10 miliarde de euro pentru că nu suntem în Schengen și pentru noi e fundamnetal să ne atingem acest obiectiv.
Pentru că cred cu tărie că vom câștiga acest proces la CJUE și cred că e singura șansă prin care putem într-un timp rezonabil să ne atingem acest obiectiv am și deschis acest proces la CJUE și, evident, pentru a reuși cât mai rapid să ne atingem toate țintele am derulat și această campanie prin care-i invităm pe români să ne susțină demersul și să semneze pe româniainschengen.ro”, a mai declarat președintele PMP.