Tudorel Toader a susținut că formarea completurilor de cinci judecători de la Curtea Supremă s-a făcut ani întregi cu încălcarea legii, lucru constatat de către Curtea Constituțională. Acest fapt nu poate rămâne fără efecte juridice, a precizat ministrul Justiției.
Reacția vine după ce Forumul Judecătorilor a publicat o hotărâre a CEDO, potrivit căreia ”chiar presupunând că desemnarea unui judecător raportor într-un complet de 5 judecători nu a fost efectuată aleatoriu, neexistând alte dovezi ale lipsei de imparţialitate, nu rezultă încălcarea exigenţelor art.6 din Convenţie”.
„Prin Hotărârea pronunţată în 15 septembrie 2015, în cauza Tsanova-Gecheva împotriva Bulgariei, CEDO a stabilit, că ”este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiţiei”. În România, prin Decizia Curţii Constituţionale nr.685/2018, definitivă şi general obligatorie, s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”, a explicat Tudorel Toader, pe Facebook.
Potrivit ministrului, CEDO s-a pronunțat asupra unui caz singular, or în România a existat o încălcarea continuă a legii: ”Această decizie nu poate fi lipsită de efecte juridice, întrucât nu o permite Constituţia României şi pentru că, aşa cum CEDO reţine, şi repetăm, ”este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiţiei”.