Un pantof care i-a aparţinut reginei Maria Antoaneta, vândut la licitaţie cu peste 40.000 de euro

Un pantof care i-a aparţinut reginei Maria Antoaneta, vândut la licitaţie cu peste 40.000 de euro
Sursa Foto: DC News

Un pantof alb din mătase care i-a aparţinut reginei Maria Antoaneta a fost adjudecat duminică pentru suma de 43.750 de euro, a anunţat casa de licitaţii Osenat, relatează AFP.

Un pantof care i-a aparţinut reginei Maria Antoaneta, vândut pentru un preț de43.750 de euro

Pantoful este confecţionat ”din mătase în partea din faţă şi din piele de ied în partea din spate”. Mai mult decât atât, acesta este decorat cu ”patru panglici plisate suprapuse”în partea superioară. Talpa pantofuluieste din piele şi are un ”toc îmbrăcat în piele vopsită într-o nuanţă de gri”, cu o înălţime de 4,7 centimetri, au explicat reprezentanții casei de licitații.

În ceea ce privește dimensiunea, obiectul de încălţăminte măsoară 22,5 centimetri lungime, care ar corespunde măsurii 36 din zilele noastre.

La un moment dat, pantoful i-a fost dăruit lui Marie-Emilie Leschevin de Prevoisin, prietenă apropiată a doamnei Campan, camerista reginei. Ulterior, obiectul a fost păstrat de la sfârşitul secolului al XVIII-lea de rudele acestei femei, decedată în 1816, până la momentul scoaterii sale la licitaţie.

Datorită ”viului interes”al ”colecţionarilor internaţionali”,potrivit casei de licitaţii Osenat, preţul obţinut este mult mai mare față desuma estimată, cuprinsă între 8.000 şi 10.000 de euro.

Figura reginei Maria Antoaneta, de origine austriacă, decapitată în timpul Revoluţiei Franceze din 1793, asemenea soţului său Ludovic al XVI-lea, continuă să fascineze lumea întreagă.

Cum a murit Maria Antoaneta

Anul 1789 a dus la răsturnarea monarhiei în Franța și instaurarea republicii. ReginaMaria Antoanetaa fost aruncată în temniță.

Pe 14 octombrie 1793, ea a fost chemată la tribunal, fără a i se acorda timp de analizare a cazului și de a-și pregăti apărarea. Principalele capete de acuzare au fost: intruziune în treburile guvernului, oferirea de sfaturi rele soțului său, Ludovic al XVI-lea și considerarea fiului ei drept rege, deși republica fusese proclamată. I s-a cerut să spună numele așa-zișilor complotiști împotriva națiunii, dar fosta regină a răspuns: ”Nu voi cârti împotriva supușilor mei. Le-am văzut pe toate, le-am înțeles pe toate și le-am uitat pe toate”.

La toate acuzațiile a răspuns scurt. La final a afirmat: ”Am fost regină și mi-ați luat coroana, am fost soție și mi-ați omorât soțul, am fost o mamă și mi-ați furat copilul. Doar sângele mi-a rămas, luați-l și pe acesta. Nu mi-a mai rămas nimic”. Condamnarea a fost previzibilă: ghilotina în 24 de ore. Dusă înapoi în temniță, Maria Antoaneta și-a petrecut noaptea scriindu-i doamnei Elisabeta o epistolă în care o ruga să aibă grijă de copiii săi care vor deveni orfani.Scrisoarea nu a fost expediată niciodată, fiind găsită printre documentele judecătorului care o condamnase, cu puțin timp înainte ca și el să fie ghilotinat.

În dimineața lui 16 octombrie 1793, la vederea reginei oamenii erau inițial muți, dar apoi începeau să strige: ”Trăiască republica!… Jos tirania!” O mare de 300.000 de oameni umplea Piaţa Revoluţiei. Toţi erau cu ochii aţintiţi spre regina ce se îndrepta spre eşafod. A pășit hotărâtă pe scările ce duceu spre ghilotină, dar a pierdut un pantof.

A urcat impasibilă treptele podiumului. Când ajutorul de călău a vrut să-i scoată vălul ce-i acoperea capul, ea a făcut un pas îndărăt şi s-a izbit de călăul care aştepta nemişcat.

”- Scuzaţi-mă, n-am vrut să vă lovesc…” a spus ea, conform dcnews.ro.

Acestea au fost ultimele ei cuvinte. La ora douăsprezece şi un sfert capul ei se rostogolea pentru a fi luat de călău și arătat mulțimii în delir.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`