Câte stații de încărcare pentru mașini electrice are România. Numărul scăzut, piedică în calea entuziasmului cumpărătorilor

Câte stații de încărcare pentru mașini electrice are România. Numărul scăzut, piedică în calea entuziasmului cumpărătorilor
Stație pentru mașini electrice / Foto: Michael Fousert (Unsplash.com)

Uniunea Europeană are în vedere măsuri punctuale pentru tranziția la autoturismele „eco-friendly”, iar România va trebui să implice directivele, pentru următorii ani. Din ce în ce mai mulți români au început să-și cumpere mașini electrice, încurajați de sprijinul financiar guvernamental, de perspectivele de viitor, deși întâmpină și anumite probleme, pe care specialiștii în domeniul auto le semnalează.

Primii proprietari de mașini electrice s-au plâns de autonomia scăzută a bateriilor. Între timp, tehnologia a avansat rapid, iar producătorii au oferit o calitate din ce în ce mai bună, din acest punct de vedere. Dar cea mai mare problemă a șoferilor, care persistă, reprezintă numărul scăzut de stații pentru încărcare.

Potrivit unui studiu al International Council on Clean Transportation (ICCT), densitatea minimă a încărcătoarelor pentru mașinile electrice este de 7 încărcătoare pe km pătrat, distribuite în mod egal în întreaga zonă.

În prezent, în România există aproximativ 500 de stații de încărcare pentru mașini electrice, dintre care în jur de 100 în București.

Din ce în ce mai multă deschidere în Europa, pentru mașinile electrice

La nivel european, interesul pentru achiziționarea de mașini electrice cunoaște un trend ascendent. Peste jumătate dintre europeni (55%) și toți managerii de flote auto de pe continent intenționează să cumpere mașini electrice în următorii doi ani, potrivit unei analize e-Readiness Report 2021.

Ca urmare, vânzările de vehicule electrice ar putea atinge 23% (1,7 milioane unități) din totalul vânzărilor de mașini noi până în 2024, pe cele mai importante șase piețe din Europa, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Spania și Elveția.

Autoritățile din România sprijină cumpărarea autovehiculelor nepoluante prin programul Rabla Plus, prin oferirea unui eco-tichet în valoare de 45.000 lei pentru autovehicule noi electrice și de 20.000 lei pentru autovehicule noi hibride.

Comisia Europeană are în plan ca din 2035 să nu mai fie vândute mașini noi pe benzină sau diesel, iar ținta intermediară este ca emisiile de CO2 ale mașinilor noi să scadă cu 55% până în 2030. De asemenea, vor fi impuse și intervale minime la care să existe stații de încărcare pentru mașinile electrice pe autostrăzi: cel puțin la fiecare 60 km pe autostradă și la minim 150 km vor trebui să existe stații de alimentare cu hidrogen.

Ultima oră
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)